Nekvalitní víno bude i po svaření cítit. Svařujte jen to, které vám chutná, radí sommeliér Ivo Dvořák
Mnozí mají konec roku spojený se svařeným vínem. „Je to trochu hřích, ale patří to k atmosféře Vánoc. Lidé ho pili už velmi dávno,“ krčí rameny Ivo Dvořák, prezident Asociace sommeliérů ČR. Jaká vína darovat svým přátelům či blízkým? Při jaké teplotě je nejlepší vína skladovat? Co si máme myslet o krabicových vínech? Jaké skleničky jsou na víno ideální? A jaké mohou být důvody k reklamaci vína?
„Vánoce zkrátka voní po hřebíčku, skořici a svařeném víně. Dnes se svařuje bílé i růžové, ale ta síla je spíš v tom červeném. Je to klasika.“ Na svařák bychom neměli podle znalce používat víno, které nám nechutná nebo je méně kvalitní. „Nekvalitní víno bude i po svaření cítit. Svařujte jen to, které vám chutná,“ radí odborník.
Připomíná, že Karel IV. byl velkým milovníkem vína. „Když jste od necelých sedmi let ve Francii, pak v Německu a Itálii… Chápu, že zážitek z vína chtěl mít i tady a díky němu u nás vinice vzkvétaly. Třeba Praha měla v jeho době skoro 700 hektarů révy vinné.“
Říká se, že ve víně je pravda. Jak to má Ivo Dvořák? „Když si dám víno, tak mě to nakopne, je to zdroj energie. Pivo mě trochu utlumí. A destilát? Když toho člověk vypije hodně, je otázka, jestli té pravdě bude ještě někdo rozumět,“ směje se prezident Asociace sommeliérů ČR.
Související
-
Someliér Ivo Dvořák: Ochutnávat učíme i děti. Místo vína pijí šťávu z limetky a pomeranče
„Víno vám nabídne všechny zážitky,“ tvrdí someliér Ivo Dvořák na Dvojce. „Lze ochutnat, přivonět, dokonce poslouchat. A víno si můžete i osahat.“ Moderuje Tereza Kostková.
-
Svařák je skvělá věc. Když se udělá ze skvělého vína a surovin, radí sommeliérka Klára Kollárová
„V zahraničí se ví málo o tom, že vedle piva tady máme i dobrá vína. Chtěli bychom, aby se turisté zajeli podívat v rámci pobytu i na Moravu,“ uvádí v Blízkých setkáních.
-
Jak poznat kvalitní víno od špatného? Mistrovský kurz sommeliéra Jakuba Přibyla
Bývá kvalitnější víno automaticky i dražší? Jak víno vhodně sladit s pokrmem? A proč je pro lepší porozumění vínu důležitější spíš paměť než například speciální talent?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.