Nekvalitní víno bude i po svaření cítit. Svařujte jen to, které vám chutná, radí sommeliér Ivo Dvořák

6. prosinec 2023

Mnozí mají konec roku spojený se svařeným vínem. „Je to trochu hřích, ale patří to k atmosféře Vánoc. Lidé ho pili už velmi dávno,“ krčí rameny Ivo Dvořák, prezident Asociace sommeliérů ČR. Jaká vína darovat svým přátelům či blízkým? Při jaké teplotě je nejlepší vína skladovat? Co si máme myslet o krabicových vínech? Jaké skleničky jsou na víno ideální? A jaké mohou být důvody k reklamaci vína?

„Vánoce zkrátka voní po hřebíčku, skořici a svařeném víně. Dnes se svařuje bílé i růžové, ale ta síla je spíš v tom červeném. Je to klasika.“ Na svařák bychom neměli podle znalce používat víno, které nám nechutná nebo je méně kvalitní. „Nekvalitní víno bude i po svaření cítit. Svařujte jen to, které vám chutná,“ radí odborník.

Bible vína

Připomíná, že Karel IV. byl velkým milovníkem vína. „Když jste od necelých sedmi let ve Francii, pak v Německu a Itálii… Chápu, že zážitek z vína chtěl mít i tady a díky němu u nás vinice vzkvétaly. Třeba Praha měla v jeho době skoro 700 hektarů révy vinné.“

Říká se, že ve víně je pravda. Jak to má Ivo Dvořák? „Když si dám víno, tak mě to nakopne, je to zdroj energie. Pivo mě trochu utlumí. A destilát? Když toho člověk vypije hodně, je otázka, jestli té pravdě bude ještě někdo rozumět,“ směje se prezident Asociace sommeliérů ČR.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související