Svařák je skvělá věc. Když se udělá ze skvělého vína a skvělých surovin, radí národní sommeliérka Klára Kollárová
„V zahraničí se ví málo o tom, že vedle piva tady máme i dobrá vína. Chtěli bychom, aby se zahraniční turisté zajeli podívat v rámci pobytu i na Moravu,“ uvádí. Jaké odrůdy se u nás pěstují? Musí být Pálava sladká? Kde získala lásku k vínu? Může se stát člověk sommeliérem? Kterým sportem se odreagovává?
Je naší úplně první národní sommeliérkou, která by ve své funkci měla šířit u nás i v zahraničí novou vinařskou koncepci. „Jinými slovy naše představy o tom, na čem bychom chtěli pracovat. Už tady měla být dávno,“ osvětluje Klára Kollárová. „Dosáhli jsme skvělých výsledků, ale je důležité mít směr, ke kterému je třeba směřovat.“
Vinařský styl je to, co podle ní dělá naše vína jedinečná. „Nemáme tolik slunce jako na jihu, ale to neznamená, že se u nás nedá udělat skvělé víno. Dá, jen je to jiný vinařský styl a ten si musíme piplat a ukázat všem ostatním, protože v tom je naše jedinečnost.“
Výborný může být podle sommeliérky i svařák. „Svařák je skvělá věc, když se udělá ze skvělého vína a skvělých surovin. Dá se s tím dobře hrát a může to být zpestření sommeliérské práce. Můžete být trochu kreativnější. Namícháte si koktejl, kde nemusíte být svázaní sommeliérskými pravidly. Proti svařáku určitě nic nemám,“ uzavírá Klára Kollárová.
Související
-
Someliér Ivo Dvořák: Ochutnávat učíme i děti. Místo vína pijí šťávu z limetky a pomeranče
„Víno vám nabídne všechny zážitky,“ tvrdí someliér Ivo Dvořák na Dvojce. „Lze ochutnat, přivonět, dokonce poslouchat. A víno si můžete i osahat.“ Moderuje Tereza Kostková.
-
Nejstarší kulturní rostlina a nejzdravější ovoce? Expedice za vínem
Jak za dávných časů probíhalo vinobraní? Jaký je rozdíl mezi českými a moravskými vinařskými podoblastmi a kolik jich je? A jak poznat víno dobré a kvalitní?
-
S vůní tradice: Příběh vína
Co znamená „propít“ se k vínu? Jak se v nich orientovat a jak o víně a jeho chuti přemýšlet? Odkud k nám víno přišlo a kdo byl zakladatelem vínařství u nás?
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka