Svařák je skvělá věc. Když se udělá ze skvělého vína a skvělých surovin, radí národní sommeliérka Klára Kollárová

21. listopad 2022

„V zahraničí se o ví málo o tom, že vedle piva tady máme i dobrá vína. Chtěli bychom, aby se zahraniční turisté zajeli podívat v rámci pobytu i na Moravu,“ uvádí. Jaké odrůdy se u nás pěstují? Musí být Pálava sladká? Kde získala lásku k vínu? Může se stát člověk sommeliérem?  Kterým sportem se odreagovává?

Je naší úplně první národní sommeliérkou, která by ve své funkci měla šířit u nás i v zahraničí novou vinařskou koncepci. „Jinými slovy naše představy o tom, na čem bychom chtěli pracovat. Už tady měla být dávno,“ osvětluje Klára Kollárová. „Dosáhli jsme skvělých výsledků, ale je důležité mít směr, ke kterému je třeba směřovat.“

Vinařský styl je to, co podle ní dělá naše vína jedinečná. „Nemáme tolik slunce jako na jihu, ale to neznamená, že se u nás nedá udělat skvělé víno. Dá, jen je to jiný vinařský styl a ten si musíme piplat a ukázat všem ostatním, protože v tom je naše jedinečnost.“

Výborný může být podle sommeliérky i svařák. „Svařák je skvělá věc, když se udělá ze skvělého vína a skvělých surovin. Dá se s tím dobře hrát a může to být zpestření sommeliérské práce. Můžete být trochu kreativnější. Namícháte si koktejl, kde nemusíte být svázaní sommeliérskými pravidly. Proti svařáku určitě nic nemám,“ uzavírá Klára Kollárová.   

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související