Nejvíc mě naplňuje energií, když se lidé smějí. Žádné vyhoření se zatím nekoná, tvrdí herečka Kristýna Frejová

25. duben 2022

„Mám ve svém hereckém životě to štěstí, že se těším na každé představení, které jdu hrát,“ svěřuje se herečka Kristýna Frejová v Blízkých setkáních. Mimo to se ale také s láskou věnuje učení. „Jestli mám z něčeho radost, tak z toho, že s kolegou dokážeme studenty zbláznit pro to, co učíme,“ pochvaluje si. V rozhovoru s Terezou Kostkovou také zazní, kdo formoval její pedagogickou osobnost, jak se jí hrála role kriminalistky ve Stínohře nebo proč pláče, když vjíždí do Zlína.

Herečku Kristýnu Frejovou je teď možné vidět například v komedii TIK TIK, která diváky hned na začátku upoutá svou neobvyklostí i živým humorem. „Jsem šťastná, když jsou lidé veselí, když se smějou. To mě naplňuje energií. Žádné vyhoření se zatím nekoná,“ říká.

Učení je radost

Mimo herectví se věnuje také učení. „Člověk by měl učit s láskou. Studentům musíš být trochu psychologem, trochu mámou. S každým je zapotřebí i jinak pracovat. Někdo potřebuje jemnější zacházení. To ale nutně nemusí být špatně. Jestli mám ale z něčeho opravdu radost, tak z toho, že je dokážeme s kolegou Tomášem Petříkem zbláznit pro to, co učíme.“

Hraju vyčůranou paní

Aktuálně ji diváci mohou také vidět v novém filmu Stínohra, kde hraje kriminalistku. „Moc mě ta postava bavila, protože je ambivalentní. Jsem tam takovým kontrapunktem ke kriminalistovi, kterého hraje Vladimír Javorský. On je takový správňák, zato já hraju spíše vyčůranou paní, která by potřebovala na hierarchickém žebříčku stoupat.“

Scénář k filmu je napsaný na základě skutečné události. „Podle mě je to víc než kriminálka psychologické drama. Je hrozná škoda, že lidé teď na takové filmy nemají trpělivost. Bojí se do toho příběhu pustit. A i když ten film působí temně, je primárně o odpuštění, sobě i ostatním.“

Stínohra je unikátní i tím, že se natáčelo na 16mm film. „Myslím, že Peter Bebjak předem věděl, jakou tvář by ten film měl mít. Určitě to vyžaduje spolupráci od diváka a já bych lidem doporučila, aby na něj šli do kina. Celuloid má prostě něco do sebe,“ uzavírá v Blízkých setkáních herečka.

Co formovalo její pedagogickou osobnost? Na jakou roli vzpomíná? Jak se jí hrála role kriminalistky ve Stínohře? Proč pláče, když vjíždí do Zlína?

autoři: Tereza Kostková , Hok
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.