Úžasné životy: Jiří Adamíra podle Kristýny Frejové

23. prosinec 2023

„Měli jsme dojem, že bychom v jeho přítomnosti měli stát,“ vzpomíná na charisma svého pedagoga Kristýna Frejová a vypráví o posvátné hrůze, která provázela hodiny herectví.

Jiří Adamíra proslul neortodoxními pedagogickými metodami. Ty používal při vedení hereckého ročníku, ve kterém kromě Kristýny Frejové studovali například Saša Rašilov, Lenka Vlasáková nebo Bára Munzarová. Stejné metody Adamíra využíval na jevišti až do konce svých dnů…

Jeho herectví Kristýna zažila v Národním divadle, kde za poslední roky svého života, v nichž právě se věnoval i pedagogické praxi, ztvárnil Serebrjakova ve Strýčkovi Váňovi nebo továrníka Werde v Divoké kachně.

A jeho přísný přístup pedagoga si Kristýna dodnes pochvaluje a šíří dál svojí pedagogickou praxí. V dokumentu pak s láskou vzpomíná na herce, kterého miloval celý ročník DAMU. A kterého miloval celý divácký národ.   

Jak vzpomíná na hodiny herectví? Jak Jiří Adamíra učil a v čem své žáky nejvíc cepoval? A jaký byl člověk?  Jak se jeho žačky dotkla jeho předčasná smrt? A kdy nejvíc na svého učitele myslí?

autor: Markéta Nešlehová
Spustit audio

Související