„Nejsem typickej rocker.“ Příběhy slavných: Radim Hladík

29. prosinec 2018

Jan Hartl v roli Radima Hladíka. V roli kartářky mu sekunduje Jana Stryková.

Hladík skládal hudbu pro Laternu magiku, Křižíkovu fontánu i k filmům. Se ženou Zlatou a dcerou Lucií založil uměleckou agenturu. V roce 2006 byl uveden do Síně slávy hudebních cen Anděl. Protože měl plicní fibrózu, vystupoval i s kyslíkovým přístrojem. Několik měsíců marně čekal na transplantaci plic, která by mu zachránila život.

Proč Modrý efekt?

Nejvíc Hladíka proslavila kapela Blue Effect. Založil ji na konci roku 1968 Vladimír Mišík s kamarády a brzy z Matadors přetáhli i Radima Hladíka. Mišík vymysleli  název: každý člen kapely musel mít modrou knížku, díky níž se vyhnul vojně. Hladík modrou dostal kůli natrženému lymfovodu v dětství, a z toho plynoucích srůstů na plicích. Jelikož byl druhý člověk na světě, který takové zranění přežil, nikdo z doktorů netušil, jestli je takový následek skutečně možný.

Hrob pro Sluneční hrob

03470082.jpeg

Největším hitem kapely byl Sluneční hrob. První vydání se vyprodalo, a připravilo se druhé. Těsně před tím se upálil Jan Palach. Na obal proto připsali, že mu desku věnují in memoriam, a tím písni podepsali ortel smrti. Nehrála se až do revoluce. V roce 1999 ji Jan Hřebejk použil jako ústřední melodii v komedii Pelíšky.

Hity na MTV

Po 25 letech od vzniku desek Nová syntéza a Nová santéza 2 mu přišla smlouva od jedné francouzské firmy. Tamější kapela chtěla z části jeho skladeb udělat cédéčko. Bylo z toho několik hitů na MTV. S Blue Effectem skončili v roce 1990.

Účinkují: Jana Stryková, Jan Hartl

Scénář: Tomáš Mrzena

Režie: Markéta Jahodová

Hudební spolupráce: Jiří Litoš

Dramaturgie: Filip Lukeš

Premiéra: 27. 12. 2018

autor: zk
Spustit audio

Související