To nejlepší z vánočního programu Dvojky: Malý princ, Werich, Čapek, Eben...

26. prosinec 2019

Dvojka ozdobí své Vánoce legendami. Abyste nemuseli dlouho listovat programem, vybíráme pro vás ty největší perličky.

Všechny sváteční dny bude vysílání Dvojky protkané velkými pohádkovými příběhy. Dopoledne to bude četba ze slavného fantaskního příběhu Růže a prsten z tzv. vánočních knížek klasika anglické literatury Williama Makepeace Thackeraye. S Barborou Hrzánovou, Lukášem Hlavicou nebo Markem Ebenem.

Odpoledne vás určitě potěší premiéry. Ať už pohádky Pastýřská koleda, nebo dvojdílného muzikálu Malý princ s Vojtou Dykem v roli pilota. Každý vánoční večer bude patřit slavnému příběhu dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena Sněhová královna.

Návrat legendárních pořadů

Sedmilháři-zleva:Skálová, Jirotka,Smetanová,Otčenášek,Osvald,Vlček

Přímo na Štědrý den vám čekání zkrátí poetické vyprávění Františka Nepila nebo Miroslava Horníčka a legendární pořad Sedmilháři. Jeho zařazení ke konci roku předznamená i jeho návrat. Pod názvem Vypravěči by se měl do vysílání vrátit už příští rok.

Po loňském ohlasu opět zpestří hudební skladbu Dvojky i autorský pořad Hudba, kterou mám rád. Letos třeba se Štefanem Margitou nebo Rudolfem Křesťanem. Vánoční nádech dostanou i tradiční pořady Blízká setkání nebo Pokračování za chvilku.

Vánoční Historie zločinu

Speciální vydání bude mít i úspěšná dokudetektivní série Historie českého zločinu. Vánoční podvody Rudy Načeradského vás zavedou na večírky pražské smetánky. O týden později můžete společně s policejním historikem „vyšetřovat“  krádež obrazu Lucase Cranacha st. Madona s dítětem.

Jako večerní četba na pokračování vás do konce roku doprovodí humoristický román Lenky Večeřové o příhodách české emigrantky, která se shodou okolností stane chůvou v rodině bohatého výstředního lékaře. Kniha Jeho Veličenstvo Doktor aneb Chůvou v Americe učí nadhledu, protože veškeré vzdělání, osobní zkušenosti i nasazení, nejsou k ničemu, když nemáte smysl pro humor.

Silvestrovská Popelka

Logo

Silvestr nabídne výběr těch nejlepších skečů Rychlé Dvojky. I pro poslední den roku je nachystaná premiéra – humoristická Popelka. První den nového roku otevře Dvojka například povídkou Karla Čapka Muž, který dovedl lítat v podání Josefa Somra nebo klasikou Jana Wericha Tři veteráni.

Osobnosti uslyšíte i v novoročních Úsměvech z archivu. Zazní fejeton Karla Čapka z roku 1925 o dobrých úmyslech a předsevzetích, novoroční gratulace Voskovce a Wericha spolu s jednou písní, povídání o dubu, pod kterým se setkali Oldřich s Boženou, nebo úvaha na téma mluvení a mlčení od Františka Nepila. První den nového roku korunuje ve 20:00 vzpomínka na Laďku ve hře Ztracený hlas.

Kultovní seriál

Další speciální nabídkou Dvojky pro sváteční dny je i například mimořádná možnost přeposlechnout jako celek výpravný rozhlasový seriál Let do nebezpečí.

Čtěte také

Už klasické zpracování dramatu Arthura Haileyho a Johna Castlese natočil v roce 1980 režisér Jiří Horčička a to s výrazným hereckým obsazením – Eduard Cupák, Jiří Adamíra, Gabriela Vránová, Jiří Klem, Svatopluk Skládal, Václav Postránecký a další.

Celý seriál po odvysílání posledního dílu k dispozici na webu výjimečně 14 dní jako komplet, na stránkách Dvojky si jej můžete znovu vychutnat od 22. prosince 2019 do 4. ledna 2020.

Spustit audio