Nejkrásnější přání jsou ta, která si nemocné děti přejí pro druhé, myslí si zakladatel nadace

2. duben 2021

Se svou manželkou Katarínou rádi pomáhají. Jejich dvě nadace se starají o děti se závažným onemocněním.

Před 6 lety založili nadaci Zlatá rybka. „Byl to náš první projekt, který se snaží plnit přání vážně nemocným dětem. Často si přejí notebook, kolo nebo třeba nějaký zážitek, potkat se s někým zajímavým. Nejkrásnější a velmi dojemná jsou přání, které si dítě přeje pro někoho jiného. Pro maminku, paní učitelku, ale klidně i pro celou třídu. Když si malá holčička s leukémií přeje něco pro svojí  učitelku, místo pro sebe, tak to je tedy síla,“ říká s dojetím Ondřej Vlček.

„Pro rodiče bývá často velmi těžké přijmout, že si jeho dítě nepřeje nic pro sebe, ale pro něj. Vědí, že je to jeho jediné přání a je moc hezké, když to dokáží,“  dodává Katarína Vlčková.

Nadace rodiny Vlčkových

Do svojí druhé nadace, která právě vznikla, vložili 1,5 miliardy korun. „Nechceme jen plnit dětská přání, ale pokročit v péči o ně tím, že například založíme dětský hospic. Chceme pomáhat nejen nemocným dětem, ale i celým rodinám, mělo by to být takové komunitní centrum pro zdravé i nemocné,“ vysvětlují manželé Vlčkovi.

„Máme 3 syny a nadace nám přišla jako nejsmysluplnější řešení, jak jim předat majetek. Chceme, aby si uvědomili, že peníze nepřinášejí jen potěšení, ale zároveň mohou tvořit nějakou hodnotu, která nás přesáhne.“

Jak bude fungovat hospic? Kde vzali inspiraci? A co na jejich práci říkají synové?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související