Nehodu pochopíte hlavou. Tohle ne, říká mluvčí Pražské záchranné služby o střelbě na FF UK

23. únor 2024

V její práci se žádný den neopakuje. „Je to práce s lidským neštěstím, při které máte jen svůj hlas. Operátor je prvním záchranářem na místě,“ popisuje Jana Poštová. Jaké vlastnosti musí mít záchranář? Co komplikuje nábor nových členů a členek? Jak se dostala k Záchranné službě? Proč jsou důležité videohovory? Jaké mýty panují kolem zachraňování? A která píseň se pouští na večírcích či pohřbech záchranářů?

Střelba na Karlově univerzitě v prosinci 2023 byla pro záchranáře náročnou zatěžkávací zkouškou. „Je to jeden z dní, který se zapsal černým písmem do srdcí všech lidí a speciálně záchranářů. Když jsme se nad tím zamýšleli, byly nehody, kde bylo více zraněných. Ale nehodu pochopíte hlavou. Tohle ne,“ vzpomíná.

Jana Poštová

Jana Poštová tenkrát byla na odchodu z práce, když volal dispečink s prosbou o pomoc. „Běželo mi hlavou, že to není možné. Atmosféra, která panovala na dispečinku, byla všeříkající. Sedla jsem si za linky, kterých zvonila spousta, a byly to hovory, které nikdo z nás nevymaže z hlavy.“

„Když slyšíte mladého člověka, který naříká a pláče a v pozadí slyšíte střelbu, tak to hlava nechce pochopit. Pamatuju si na moment, kdy jsem zvedla telefon a pak vám to všechno dojde,“ ohlíží se.

„Lidem prostě musíte pomoct a musíte fungovat. Ale jsme jen lidi a ta událost zasáhla všechny. A ne málo. Byl to obrovský tlak,“ uzavírá Jana Poštová v Blízkých setkáních.  

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související