Nechraňte děti před svými emocemi. Můžete i vybuchnout, radí rodičům lektorka emoční inteligence

13. duben 2021

„Emoční rovnice se nám do mozku zapisují až do věku 7 let. Během života je můžete změnit,“ ujišťuje v Blízkých setkáních odbornice Jitka Ševčíková.

„Dobrý rodič je rodič autentický. Dítě by mělo během výchovy zažít všechny polohy rodiče. Mělo by vidět, že je smutný, unavený, že něco nezvládne. Každý rodič si může dovolit i plakat. K životu patří i to, že přestřelíte, vybouchnete, to je naprosto v pořádku. Je lepší, když si nebudete hrát na to, že je všechno v pohodě, pro dítě je podstatná uvěřitelnost. Důležité je, jak s tím naložíte. Zkuste se omluvit, vysvětlit, jak se cítíte. Děti se tím přirozeně učí, jak s emocemi zacházet,“ doporučuje lektorka emoční inteligence.

Projevit emoce není slabost

„Mě rodiče naučili, že projev emocí je slabost. Byla jsem velmi lítostivé dítě a oni moje slzy nechápali. Často jsem slýchala ať nebrečím, tak jsem se naučila slzy skrývat,“ svěřuje se Jitka Ševčíková. „Když jsem později potřebovala emoce ventilovat, musela jsem se to naučit. Myslím, že se mi to podařilo, a proto mě možná pro pomoc vyhledává tolik lidí,“ dodává.

Kdy je mozek v hladině alfa? Jak se vyrovnávala se ztrátou syna? Jak se naučit disciplíně?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související