Nastal čas vánočních hvězd

23. prosinec 2005

V přírodě toho sice na koukání i podívání je dost, ale kus přírody je přestěhovaný i do květinářských obchodů a tam v této chvíli dominují vánoční hvězdy. Žádné skleněné nebo papírové, ale živé.

Jejich květy jsou nenápadné, jak se na většinu pryšcovitých rostlin, kam vánoční hvězdy patří, sluší. Zato listeny jsou vybarvené! Kdysi unisono, tedy spíš unikolorně do červena, dnes už v tónech a odstínech od bílé přes krémovou až kamsi k meruňkové a myslím, že jsem viděl i fialové. Šikovnost zahradníků je nepřeberná. Stejně tak jako dokážou zahradníci vypiplat vánoční hvězdy právě v této části roku. Jsou to totiž rostliny krátkodenní, jejich kvetení vyvolává, indukuje krátký den. Ale musí se začít včas. V září, kdy se letněné rostliny přenesou do tepla, dávno před rovnodenností se jim den uměle zkrátí přibližně na 10 hodin. To je doslova vyhecuje k tomu, aby se jim vybarvily listeny, optická lákadla, pro něž se pěstují.

Vánoční hvězda

Jako všechny pryšcovité rostliny obsahují v pletivech mléčnice a v nich bělavou tekutinu, před kterou varuji: je jedovatá, poleptává zvláště sliznice. Pryšec překrásný, Euphorbia pulcherrima či vánoční hvězda překrásná Poinsettia pulcherima, jak zní botanická synonyma této rostliny, pochází ze Střední Ameriky, z Mexika - a jsou to původně docela statné keře. I v bytě by vám takhle dorostly, ale kdo by se s nimi přenášel!

Spustit audio