Na Dvojce jde o život! Začíná Vražedné léto

21. červen 2019

Celé léto budou stěžejním bodem Dvojky detektivky. V četbě na pokračování nebo hrách se objeví legendy jako A. C. Doyle, Georges Simenon, Eduard Fiker nebo Agatha Christie.

Vražedné léto na Dvojce odstartuje česká premiéra hry Agathy Christie Žlutý iris už tuto sobotu 22. června ve 13:00. „Obsazení nadchlo i mne,“ svěřuje se šéfredaktor stanice Ondřej Nováček.

Role belgického vyšetřovatele se zhostil Jaromír Meduna, který dal hlas Herculu Poirotovi v televizních adaptací. V komorní hře založené především na atmosféře mu sekundují Otakar Brousek ml., Igor Bareš nebo třeba Dana Černá a Andrea Elsnerová.

Agatha Christie: Žlutý iris

Hercule Poirot a Jaromír Meduna

Jaromír Meduna jako Hercule Poirot zasahuje proti zločinu. Komorní detektivka na Dvojce zahajuje projekt Vražedné léto. Poslouchejte v premiéře do soboty 29. června 2019.

Hru Žlutý iris upravila podle své povídky pro rozhlasové vysílání sama Agatha Christie. „Získat práva na zpracování hry od druhého nejprodávanějšího autora světa (komerčně úspěšnější je jen W. Shakespeare – pozn. red.) není jednoduché. Jsme rádi, že nakonec vše vyšlo,“ pochvaluje si šéfredaktor Nováček.

Agatha Christie: Žlutý iris

Český rozhlas Dvojka vysílá uvede v sobotu 22. června ve 13 hodin a po té bude po obvyklou dobu jednoho týdne v audioarchivu zdarma.

Přes 100 dílů a četby a třicítka her

Dvojka přes léto uvede více než 100 dílů četby na pokračování a téměř 30 her s detektivní zápletkou.

Řada Hra na sobotu bude v tomto vysílacím projektu zaměřena hlavně na klasické kusy, jakými jsou právě detektivky od  A. Christie, G. Simenona, G. K. Chestertona, A. C. Doyla nebo třeba Karla Čapka.

Viktor Preiss

Hra na neděli, která projekt předznamenala dramatizací bestselleru Umberta Eca Jméno růže, přinese hned pět premiér. Například sérii Vraždy jako z pohádky, kterou pro rozhlas napsal a režíroval Petr Vodička. Do hlavní role romanticky založeného vyšetřovatele obsadil vynikajícího Viktora Preisse.

Soutěžte o metr knih a zájezd

V prázdninových měsících navíc stanice prostřednictvím podmanivého hlasu Pavla Rímského a na základě scénáristické spolupráce se spisovatelem Petrem Stančíkem promění své vysílání ve vyšetřovací stanici.

Ve hře Pátračka mohou posluchači na základě indicií každý týden hledat tajemnou postavu spojenou s detektivními romány. Úspěšní řešitelé mohou každý týden získat metr knižních detektivek a jeden ze dvou zájezdů do Londýna.

Právě tam se totiž také pomyslně odehrává vrchol Vražedného léta. Letošní hra živě bude totiž dramatizací hororové novely skotského spisovatele Roberta Louise Stevensona Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda.

Výběr z vysílání

Četby na pokračování

Gilbert Keith Chesterton: Z detektivních příběhů otce Browna
Michal Sýkora: Modré stíny
Eduard Fiker: Žlutý kámen
Emil Vachek: Muž a stín
Edgar Wallace: Kriminální příběhy Johna G. Reedera
Jozef Karika: Trhlina
Arthur Conan Doyle: Údolí strachu
Georges Simenon: Maigret a tělo bez hlavy
Michal Sýkora: Ještě není konec
a další

Hra na sobotu

A. C. Doyle: Studie v šarlatové
G. K. Chesterton: Anarchista Čtvrtek, zlý sen
Agatha Christie: Poslední vůle
Eduard Fiker: Corn všechno ví
G. K. Chesterton: Zmizení Arthura Vaudreye
A. C. Doyle: Pět pomerančových jadérek
Robert van Gulik: Vražda na lotosovém jezírku
Georges Simenon: Maigret a případ Nahour

Hra na neděli

Umberto Eco: Jméno růže
Josef Mareš: Záhadné bodnutí
Petr Vodička: Vraždy jako z pohádky
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll a Mr. Hyde

Spustit audio

Související