Umberto Eco: Jméno růže

28. červenec 2019

Slavný román mísící detektivní příběh, středověkou mystiku i nadčasové filosofické otázky v kultovní dramatizaci s Josefem Somrem, Davidem Novotným, Radovanem Lukavským...

Píše se rok 1327 a učený Vilém z Baskervillu je i s svým žákem Adsonem povolán do benediktýnského kláštera, aby pomohli objasnit záhadnou smrt jednoho ze zdejších mnichů. Brzy k ní přibude další, když je na dvoře nalezen mnich utopený v kádi.

Vilém se rozhodne porušit zákaz a potají vstoupí do knihovny, která podle jeho intuice skrývá klíč k vraždám. Odhaluje tajemství jejího uspořádání a nalézá dokument se šifrou. Adso mezitím prožije podivné setkání s dívkou, která v klášteře nemá co dělat.

Vilém odhaluje, že všichni mrtví přišli do styku s tajemnou knihou. V opatství ale vrcholí setkání papežské a císařské legace a jeden z delegátů, inkvizitor Bernardo Gui, z vražd obviní jedno z mnichů a v krátkém procesu ho prohlásí za kacíře.

Vilém tuší, že jde jen o obětního beránka, který způsobí, že setkání legací končí krachem. Tajemná kniha si mezitím vyžádá další oběť. Kvůli smrti knihovníka Malachiáše ale Vilém s Adsonem pronikají do mechanismu, který v opatství určuje, kdo z mnichů se stane knihovníkem a kdo opatem.

Postupně si uvědomují, že mezi těmi, kdo získali klíče k tajemství knihovny, musí být ještě někdo další, kdo stojí mimo zapsané struktury. Ve všudypřítomných symbolech apokalypsy se mezi zbylými mnichy rozmáhá strach i podezíravost. Co všechno mezi sebou skrývají opat, stařičký bratr Alinardus nebo slepý Jorge?

Kupujte na Radioteka.cz

Umberto Eco: Jméno růže

Účinkují: Josef Somr, David Novotný, Pavel Soukup, František Němec, Radovan Lukavský, Jan Vlasák, Václav Vydra, Miroslav Táborský, Bořivoj Navrátil, Pavel Trávníček, Jiří Lábus, Rudolf Pellar, Jan Novotný, René Přibil, Petr Motloch, Václav Balák, Jiří Litoš, Tomáš Pergl, Bedřich Švácha, Josef Plechatý a Petr Šplíchal

Přeložil: Zdeněk Frýbort
Dramatizace: Michal Lázňovský
Dramaturg: Hynek Pekárek
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2002.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio