Můžete před odběrem krve pít? A jak výsledky odběru krve ovlivnit?

25. leden 2017

Vliv na váš krevní obraz může mít běh na tramvaj, rozčilení, ale i třeba obyčejné „pumpování“ rukou. Proto se už dnes u lékařů nepraktikuje.

Na odběr byste měli jít spíš ráno (ideálně mezi 7. a 9. hodinou) a primárně nalačno (tzn. nejíst aspoň 10 h před odběrem). „To ale neznamená, že taky nic nevypijete. Chce to alespoň hrnek neslazeného čaje,“ upozorňuje provozní ředitel EUC laboratoře Miloslav Semanský.

Pumpování rukou má vliv na výsledek

„Taky byste si neměli nechat brát krev ve chvíli, kdy jste právě doběhli z tramvaje. Alespoň pět minut před odběrem si v klidu sedněte a vydýchejte se.“ Třeba laboratorní hodnoty hormonů jsou velmi háklivé na vaše emoce. Takže před odběrem byste se neměli ani rozčílit.

Podle nových doporučení by se odběr neměl odehrávat ani tak, že před vpichem „pumpujete“ rukou. „Pumpování by se už opravdu praktikovat nemělo, maximálně tak 2x zvolna pohnout předloktím a hned odebrat,“ říká Semanský. Může to ovlivnit některé naměřené hodnoty.

Jak rozumět výsledkům

Výsledky analýzy vašeho krevního vzorku se pak vztahují k 95 % zdravé populace. Internet vám nepomůže, výsledky vám vysvětlí jen lékař. „A když už na internetu hledáte nějaké informace, tak vždy jen na stránkách zaštítěných nějakou odbornou společností klinické biologie.“

Semanský taky přiznává, že žádná metoda není stoprocentní. I tady se můžou objevit falešná pozitivita nebo negativita. Každá laboratoř ale musí několikrát ročně projít referenčními zkouškami. Jde asi o 500 testů neznámých vzorků a kontrolu přístrojů samotnými výrobci.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.