Mít syna! To byl jeho nesplněný celoživotní sen... Příběhy slavných: Eduard Cupák

18. srpen 2017

Fiktivní rozhovor Jaroslavy Adamové a Eduarda Cupáka. Účinkují Jan Vondráček a Regina Rázlová.

Eduard Cupák (10. 3. 1932−23. 6. 1996) vyrůstal v Brně. Maminka ho prý hodně hýčkala a oblékala jako princátko. Tatínek byl řidičem v tiskárně. Za rozvážení falešných potravinových lístků ho ale gestapo za heydrichiády popravilo. I s Cupákovou babičkou. Jemu bylo tehdy 10 let.

Vyšetřování StB kvůli homosexualitě

Ani po válce to neměl lehké. Kvůli tzv. nedovoleným stykům ho jako studenta JAMU vyslýchala StB. Pak přišlo do školy anonymní udání o jeho homosexualitě a jen 14 dní před závěrečnými zkouškami ho na hodinu vyhodili. Stejně dopadl i ve Státním divadle, kde ještě jako student hrál.

Podíl na jeho vyhazovu měli mít i Cupákovi spolužáci-svazáci, kteří v „kárné divadelní komisi“ zkoumali jeho soukromí. Nakonec mu bylo dovoleno pracovat jen v těžkém průmyslu. Ale už i v 50. letech tvořili homosexuálové komunitu, která „o sobě věděla“ a pomáhala si.

Osudoví muži Eduarda Cupáka

Jeden přítel ho tak seznámil s osudovým mužem, režisérem Václavem Krškou. S ním pak natočil Aloise Jiráska, Měsíc nad řekou i Stříbrný vítr. Role romantických hrdinů Vilíka Roškota a Jana Ratknina s rozháranou duší mu změnily život. Dveře do pražských divadel tak měl otevřené.

Dalším jeho životním mužem se stal Václav Květ. Žili spolu od roku 1959 neskutečných 30 let. Květ s herectvím neměl nic společného, byl to technik v ČKD. A protože byl Cupák odjakživa až nesnesitelně precizním puntičkářem, dělali si spolu všechno sami.

Touha po dítěti

Stavebními úpravami dvojice Cupák-Květ prošly dva pražské byty a doslova z ruiny vystavěli chatu. Než postavili první vlastní zeď, zdili několik cvičných na zahradě. Úplnou ruinu přestavěli k dokonalosti za 20 let. A pro Cupáka se v těžké době po roce 1968 stala skvělým azylem.

Žatva literární v ČsRo (asi 1986) - zleva herec Eduard Cupák, rež.Jiří Horčička, J. Borkovcová. V pozadí rež. Josef Melč a Dáša Hubená.

Kvůli podpisu dokumentu Dva tisíce slov dostal zákaz účinkování v televizi. Před filmovou kameru mohl jen jednou za rok. Útočiště našel v rozhlase. Stal se dvorním hercem legendárního režiséra Jiřího Horčičky. A smutek a úzkost z toho, že nikdy nebude mít děti (hodně si prý přál syna), nakonec v rozhlasu přetavil ve vyprávění pohádek.

Partner ho nosil do schodů

Po revoluci už pro něj bylo pozdě. Bylo mu 60 a cítil se prý na 70. Už ale zas mohl točit. Vzpomněli si na něj režiséři Ota Kosek, Zdeněk Troška nebo Filip Renč. Celý život hodně kouřil, klidně i 80 cigaret denně. Ve stejné době se tak přihlásila rozedma plic.

Někdy se mu dýchalo tak špatně, že ho jeho partner musel nosit do schodů. Nakonec se rozhodli tolik milovanou a zvelebovanou chalupu prodat. Tím ale Eduard Cupák tak nějak uzavřel i vlastní život. Už prostě nic víc nechtěl… Zemřel v červnu 1996.

autoři: lup , jht
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.