Misery nesmí zemřít. Mrazivý román Stephena Kinga v dramatizaci Williama Goldmana

5. září 2021

Po vážné autonehodě zachrání zraněnému spisovateli život jeho velká obdivovatelka. Z nadšené čtenářky a pečovatelky se ale brzy stává despotická věznitelka, která vytrvale vyžaduje pokračování svého oblíbeného románu o Misery. V hlavních rolích Helena Dvořáková a Vasil Fridrich.

Účinkují: Helena Dvořáková, Vasil Fridrich a Jan Vlasák
Napsal: William Goldman
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Pavel Dominik
Hudba: Miroslav Tóth
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 5. 9. 2021

Paul Sheldon je úspěšný spisovatel. Jeho romantické knihy s hlavní hrdinkou Misery se velmi dobře prodávají a on má fanoušky po celém světě. Přesto ale touží psát něco náročnějšího než červenou knihovnu.

Odjede tedy do svého oblíbeného motelu v horách a po pár týdnech se s dokončeným rukopisem vrací zpět do města. Po cestě jej však zastihne sněhová bouře a on havaruje. Život mu zachrání jeho „fanynka číslo jedna“ Annie Wilkesová.

Zdá se, že o Paula nemůže být lépe postaráno: bývalá zdravotní sestra ho zahrnuje péčí a pozorností a neustále si chce povídat o Misery. Ta pro ni není fiktivní postavou, ale nejbližší přítelkyní. Když se Annie dozví, že nový rukopis nemá s příběhy o Misery nic společného, nastane pro Paula peklo na zemi. Jak mohl nechat Misery zemřít a začít psát něco nového?!

Propracovaná psychologie

Elena Ferrante: Tíživá láska. Čte Helena Dvořáková

King ve svém románu dává nahlédnout jak do mysli šílené čtenářky, které její nejoblíbenější autor zničil smysl života, tak na spisovatele zahnaného do kouta, jenž musí psát, aby si zachránil život. Díky propracované psychologii postav jste svědky náhlé, mrazivé proměny ze vztahu fanynka–idol na tyranka–oběť.

„Scénář akcentuje tenkou hranici mezi obdivem a posedlostí. Na několika metrech čtverečních, v horské chatě, se vztah mezi Annie a Paulem během pár měsíců mnohokrát promění. To nabízí oběma hercům zajímavé herecké možnosti,“ vysvětluje autorka rozhlasové úpravy Petra Lásková.

Dvořáková vs. Fridrich

03505972.jpeg

Helena Dvořáková v roli Annie přesvědčivě rozehrává obě polohy – nadšenou obdivovatelku i vypočítavou mučitelku, která stůj co stůj chce dosáhnout svého. Vasil Fridrich jako Paul Sheldon si až postupně uvědomuje bezvýchodnost situace, do které se dostal.

Sebejistého spisovatele začíná přemáhat úzkost, bezmoc a strach, ale on se nevzdává a plánuje svůj útěk. Rozhlasová hra v režii Petra Mančala podtrhuje tísnivost Kingovy předlohy a udržuje posluchače v neutuchajícím napětí.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio