Edgar Allan Poe: Vraždy v ulici Morgue. Rozhlasová hra živě

19. září 2021

Unikátní projekt Dvojky se vrací. Sledujte, jak vzniká horor! Martin Myšička, Zdeněk Piškula, Miroslav Hanuš a Libuše Švormová v hlavních rolích detektivky od mistra hrůzy.

Osoby a obsazení: Martin Myšička (Auguste Dupin), Zdeněk Piškula (Edgar Allaine), Miroslav Hanuš (policejní komisař Vidocq), Libuše Švormová (tchyně policejního prefekta Mercedes Baillyová), Hanuš Bor (patolog Paul Dumas) a Zdeněk Vencl (Námořník)
Připravil: Vít Vencl
Napsal: Edgar Allan Poe
Dramaturgie: Martin Velíšek
Zvukový mistr: Tomáš Pernický, Jitka Špálová
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 19. 9. 2021
Produkce: Dana Reichová
Hudebníci: Jiří Lukeš, Roman Zabelov, Josef Hřebík
Kamera: David Všetička, David Loch, Josef Tuka
Videorežie: Ondřej Manda
Průvodní slovo: Jan Kovařík

Po roční vynucené pauze se na Dvojku vrátila rozhlasová hra živě. Projekt oživující princip, kterým rozhlas vysílal dramatické kusy na svém začátku. Přímým přenosem živě hrané dramatizace. Tentokrát detektivního hororu Edgara Allana Poea Vraždy v ulici Morgue.

Výročí Vražd v Morgue

Původní povídku Poe vydal v roce 1841, přesně před 180 lety. Objevuje se v ní hned několik později velmi populárních detektivních motivů: záhada zamčeného pokoje, neschopná policie, geniální detektiv a méně obratný společník, díky kterému mohou i diváci sledovat oslnivé dedukce vedoucí k vyřešení často bizarních záhad.

Díky videopřenosu můžete sledovat, jak se v rozhlase dělá horor. Tajemné zvuky a ruchy, drásavá hudba a samozřejmě i herecké výkony vznikají v legendárním karlínském Studiu A souběžně. Se všemi nedokonalostmi, napětím i jedinečným kouzlem okamžiku.

Vrchol Strašidelného léta

Rozhlasovou hrou živě Vraždy v ulici Morgue na Dvojce vrcholí Strašidelné léto, během něhož Dvojka odvysílala 31 rozhlasových her, 80 dílů četby na pokračování a premiérovou kolekci osmi původních povídek vážících se k tajemným místům České republiky.

Čtěte také

Příběhy předních současných autorů (Neff, Horáková, Soukupová, Klevisová, Golflam, Sýkora, Verecká a Klíčník, Stančík), z nichž některé mají ambici stát se novodobými legendami, jsou dostupné na webu Dvojky nebo jako podcast s názvem Strašidelné povídky.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.