Michal Novotný, fyzioterapeut sportovních a hereckých hvězd: Kladu velké požadavky hlavně sám na sebe. Cíle si vytvářím sám

22. březen 2024

„Každý pacient má svoji autentičnost, jen někteří jsou známější. Ale pro mě je to stejná zkušenost,“ krčí rameny fyzioterapeut hvězd Michal Novotný. Kdy a jak se mu dostal do života Hollywood? O čem je jeho kniha Sport je bolest? Jak je fyzioterapeut intuitivní? Je dobrá a špatná bolest? Existuje jídelníček k různým zraněním? Jaké sporty sám dělal a jak léčí sám sebe? Jaký je zdravý sport?

Dokáže pracovat s časem a vyléčit pacienta za kratší dobu, než je obvyklé? „Snažím se dávat si cíle za hranicemi a klást velké požadavky hlavně sám na sebe. Cíle si vytvářím sám. Dnes lidé často zapomínají na intuici a já se rád vracím do minulosti. Tehdy byly jejich možnosti omezené, a přesto zjistili neuvěřitelné věci,“ nastiňuje.

Michal Novotný mluví více jazyky, a to mu zjednodušuje komunikaci. „Mám pacienty z celé Evropy. V profesionální praxi je střídám. V soukromí mluvím na ženu anglicky, žena na děti rusky, já na část dětí španělsky a na ty nejmenší česky. A ony mezi sebou někdy v angličtině, někdy ruštině či španělštině.“

Existuje jeden sport, který by doporučil? „Není jeden zdravý sport. Ani to plavání. Tam ztrácíte sílu v nohách. Michael Phelps, nejlepší plavec historie nebyl schopný uběhnout pět kilometrů. A říkal, že už nebude běhat. Řekl bych: jednou týdně si jít zaběhat a jednou zaplavat,“ uzavírá fyzioterapeut Michal Novotný.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související