Starosti nám sedí za krkem. Na stres reaguje náš svalový systém a imunita, varuje fyzioterapeut Vítězslav Hradil

5. duben 2023

Taky se zouváte tak, že balancujete na jedné noze? „K pohybovému aparátu se chováme nehezky. Stoj na jedné noze je nesmírně náročný pro bederní páteř, kyčel i koleno,“ upozorňuje odborník. Pomáhají na bolesti zad kapačky? Jak mají matky správně držet dítě, aby neškodily své páteři? Je pravda, že studená voda škodí kloubům? Může souviset bolest zad s infarktem?

„Lidé k nám chodí s bolestí bederní páteře obzvláště po ránu, protože hned jdou aktivně něco dělat, po půl hodině se natáhnou do kufru auta a už se nenarovnají,“ popisuje Vítězslav Hradil.

Časté jsou i bolesti krční páteře. „Sedíme u počítače, předsun hlavy, ramena dopředu… Plus samozřejmě stres, který se promítne do bolesti hlavy a zad. Starosti nám sedí za krkem. Na stres reaguje náš svalový systém a na ten dlouhodobý i naše imunita. Pokud je někdo v dlouhodobém stresu, je náchylnější k obtížím, jako jsou třeba virózy,“ upozorňuje.

Podle odborníka není rýma jen v nose. „Je také v kloubech, svalech a celém těle. Bakteriální nálož ovlivňuje celý pohybový aparát. Proto nás při ní bolí klouby,“ uzavírá primář Centra pohybové medicíny Vítězslav Hradil.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související