Michal Lázňovský: Do Ameriky /a zase zpátky/. Kterak pan Přemysl Otakar a slečna Anna v Nové zemi štěstí hledali

11. srpen 2024

Kterak pan Přemysl Otakar a slečna Anna v Nové zemi štěstí hledali a když je našli, zpět do vlasti své se co manželé navrátili. V hlavních rolích Ivan Řezáč a Ljuba Krbová.

Osoby a obsazení: Autor (Michal Pavlata), Přemysl Otakar Otto (Ivan Řezáč), Anna (Ljuba Krbová), Annie (Viktor Knapp), Otec (Josef Bek), Matka (Ivanka Devátá), Gustav Adolf (Ivan Trojan), Přibyl, uzenář (Milan Neděla), Paní Přibylová (Miriam Kantorková), Jeník (Michal Bürger), Anarchista (Miroslav Středa), Pan učitel (Jaroslav Kepka), Pastor (Jiří Hálek) a další
Připravily: Hana Kofránková a Libuše Podlešáková
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Petr Mandel
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1993

Není asi náhoda, že právě v roce 1993, kdy česká společnost ještě zažívala euforii z nově zakoušené svobody, napsal překladatel a dramatik Michal Lázňovský rozhlasovou hru na motivy příběhu své „americké“ babičky, po generace tradovaný v rodině.

Cesta jeho praděda Frankieho z pražského Smíchova do Ameriky a zase zpátky je velkou výpravou na zkušenou, na které nespokojený mladý muž teprve za oceánem pozná, jak silné pouto ho váže k domovu.

Hra má podobu kalendářové historie. Je psaná a v tom duchu i invenčně realizovaná s nadhledem, bez patosu, s humorem, ale také s velkou láskou a osobní účastí.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související