Svatopluk Čech: Pravý výlet pana Broučka do Měsíce. Satira českého maloměšťáctví a uměleckých tendencí

10. srpen 2024

Když se jednou pan Brouček, obyčejný pražský měšťan, vracel z Vikárky domů, unesl ho paprsek vzhůru k nebi a on se probral až v kráteru na Měsíci. Tady se stal jeho průvodcem Měsíčňan Hvězdomír Blankytný a pan Brouček se chtě nechtě musí přizpůsobit zdejším neobvyklým poměrům. 

S použitím libreta Viktora Dyka pro rozhlas zdramatizovali Pavel a Blanka Sýkorovi
Osoby a obsazení: pan Brouček (Tomáš Töpfer), autor (Ladislav Frej), Würfl – hostinský (Jiří Lábus), Blankytný (Jiří Ornest), Lunobor (Rudolf Pellar), Etherea (Růžena Merunková), Čaroskvoucí (Vladimír Ráž), Oblačný (Martin Růžek), Vzdušný (Pavel Pípal), Žárný (Josef Kemr), biletář (Rudolf Kvíz) a básník (Jan Přeučil)
Dramaturgie: Mirka Preussová
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Jana Klimentová
Natočeno: 1988

Velkou útěchou je panu Broučkovi skutečnost, že se na Měsíci mluví česky, ovšem jinak se zdejší život od života na Zemi značně liší. Obyvatelé Měsíce žijí jen pro ideály krásy a dobra a většinu času věnují svému duševnu a umění. Jak obstojí český pozemšťan na neplánované vesmírné expedici? A podaří se mu z ní vrátit zpátky na Zem?

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.