Bret Harte: Čínský drak. Detektivní příběh z Kalifornie o dětství, toleranci a rasismu

3. srpen 2024

Ve Stocktonu, zapadlém místě Kalifornie, vykradli v roce 1860 obchod s kožešinami. Podezření padne mimo jiné i na čínského kluka, který v blízkosti obchodu prodává noviny a den co den mluví s osamělým indiánem. Šerifův syn Jack se Wan Liho snaží bránit, ví, že malý kamelot nic špatného neudělal.

Autor: Bret Harte
Pro rozhlas napsala: Jarmila Svobodová
Účinkují: Otakar Brousek ml., Antonín Hardt, Petr Hotmar, Milada Bednářová, Martin Sobotka, Ivan Gübel, Jan Teplý, Jiří Langmajer ml., Adéla Červenková, Jan Flegl, Michal Alexandridis, Josef Novák a Alena Martínková
Dramaturgie: Ivan Hejna
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1994

Wan Li by rád chodil do školy, ale jeho vrstevníci se mu vysmívají, nechtějí ho přijmout mezi sebe. A tak Wan Li vyrobí krásného draka, aby všem ukázal, že není zloděj. Jenže draka přiváže na prádelní šňůru a prádlo na ní pověšené se vznese do oblak. Podle některých spolužáků takový čin vyžaduje pomstu. A Bob, syn obchodníka Skinnera, se ji rozhodne uskutečnit.

Vyjdou mu jeho plány, nebo mu v jeho záměru někdo zabrání? Prokáže se, že Wan Li nic špatného neudělal? Ve společnosti, která je nasáklá rasovou nesnášenlivostí, získává i dětský konflikt na větší vážnosti. Příběh z roku 1860 je skutečně současný.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související