Meteorolog Žák: Teplota moře a vody v přehradách je mimořádně vysoká. Rozdíl teplot je v srpnu dramatický, má vliv na spánek

24. srpen 2023

Nadprůměrné teploty, extrémní sucho, požáry, hurikány, záplavy. I to bude zapsáno v kolonce srpen 2023 a počasí. „Jsou to střípky do mozaiky stále se oteplujícího světa, kde ruku v ruce s oteplováním rostou i extrémy,“ vysvětluje na Dvojce meteorolog, moderátor počasí a pedagog na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Moderuje Zita Senková. 

Vlny veder zasáhly Českou republiku, v úterý padaly teplotní rekordy. Ale horka trápí i řadu jiných území po celém světě. Podle meteorologa Michala Žáka jsou mimořádné jevy jako požáry, sucho, hurikány nebo záplavy dokladem oteplování. „A netýká se to jen teploty vzduchu, ale třeba i teploty mořské vody, které jsou extrémně vysoké,“ komentuje Michal Žák srpnové počasí a dodává, že meteorologové naměřili v posledních týdnech řadu výjimečně vysokých teplot. 

Podle Žáka je vysoká teplota vody na konci srpna překvapivá i u nás, zejména v přehradách. Na to, že máme poslední srpnovou dekádu a je to období, kdy teplota v přehradách se už ochlazuje, tak voda má 26 nebo 27 stupňů, v Nechranicích dokonce 28 °C, uvádí meteorolog Žák. Zároveň ale dodává, že měření teplot v přehradách nejsou natolik dlouhodobá, aby se dalo hovořit o rekordech. Ale i tak jsou to čísla poměrně překvapivá, uznává meteorolog a moderátor počasí. 

Kroupy a supercely

Srpnové počasí přineslo i bouře a následné povodně, vichřice a také kroupy. Zaznamenali jsme čtyři, možná pět supercel nad Moravou a východními Čechami, to byl význačný extrém tohoto léta pro Českou republiku, míní meteorolog. 

Srpen se do statistik zapíše i výraznými rozdíly hodnot na začátku a v druhé polovině měsíce. První dekáda srpna byla velmi chladná, byla druhou nejchladnější od roku 1991, vzpomíná Žák. A pak se to zlomilo. Z podprůměrných teplot jsme se velice rychle dostali do oblasti tak výrazně nadprůměrných, že druhá srpnová dekáda skončila naopak jako druhá nejteplejší od roku 1991, popisuje dramatický rozdíl.

Tropická noc zhoršuje spánek

Teplé počasí pokračuje i ve třetí části srpna a obyvatele trápí horko v kancelářích, bytech nebo při cestování v městské hromadné dopravě. V posledních dnech to bylo možná zesíleno tím, že jsme zažívali tropické noci, připomíná meteorolog v rozhovoru se Zitou Senkovou. 

Během tropické noci teplota neklesne pod 20 °C. Při tropické noci v podstatě nejsme schopni rozumně vyvětrat a docílit rozumné teploty vhodné pro kvalitní spánek, popisuje důsledky meteorolog a dodává, že zejména ve velkých městech se jedná o závažné téma.

Když jdeme večer spát v deset, venku je 26 stupňů, ale přes den bylo 33 stupňů, tak opravdu příliš nevyvětráme, říká. A než se vzduch ochladí do rána na 20 stupňů a můžeme tedy konečně začít větrat, tak už vlastně zase musíme vstávat do práce, takže kvalitní spánek je dost omezen, uzavírá Žák.

Spustit audio

Související