Meteor o zubech v žaludku, penicilinu a kovové vodě

28. září 2019

Poslechněte si:

  • 01:30 Budeme jíst geneticky upravené potraviny?
  • 14:54 Jak byl objeven penicilin
  • 19:35 Podaří se vyrobit kovovou vodu?
  • 35:00 Proč má krab zuby v žaludku?
  • 43:20 Je snadné najít zenit?

Budeme běžně jíst geneticky upravené plodiny?

Zralé klasy kukuřice na poli v Příkazích

Při téhle otázce se část lidí osype a pokřižuje. Jiná část zajásá, že je to zachrání a třetí pokrčí rameny, protože jí je to jedno. Na tyhle tři skupiny se dělí obyvatelé naší planety. Nesporným faktem je, že už je nás na Zemi tolik, že uživit 7,5 miliardy lidí, je problém. Zvyšování výnosů plodit hnojením a chemií donekonečna nejde. Brání se příroda a ve vyspělých zemích už i uvědomělí lidé. Co s tím? Geneticky dnes umíme upravit plodinu, aby byla odolnější vůči škůdcům i plísni, jenže to nesmíme. Kvůli první skupině lidí. Podrobně o tom v Meteoru hovořil Roman Hobza z Ústavu experimentální botaniky AV.

Jak byl objeven penicilin

Vitamíny

Je to známý příběh. Během první poloviny roku 1928 Alexander Fleming coby londýnský nemocniční patolog studoval stafylokoky. Časem se v jeho laboratoři nakupila spousta nádobek v různém stadiu nechutnosti. Když pak po prázdninách zase jednou - bylo to 28. září 1928 - trochu uklízel, narazil na misku s mikroby, kde bujela plíseň. Později zjistil, že šlo o rod Penicillium. Nebylo to nic neobvyklého, plísně se dostanou všude vzduchem, každý jiný by to vyhodil jako banalitu. Jenže Fleming si všiml, že kolem sametových ostrůvků plísně mikroby odumřely! To jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Podaří se vyrobit kovovou vodu?

Voda

Zní to jako naprostá šílenost, ale Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie se o to pokusí. Ví už dopředu, že kovová voda bude existovat pouhou milisekundu. Pro fyziky by mohlo být zajímavé mít tekutý vodič. Kovovou vodu ještě nikdy nikdo neviděl a pokud se ji podaří vyrobit, půjde o světový unikát, díky kterému poznáme novou podobu hmoty.

Proč má krab zuby v žaludku?

Krab Ocypode quadrata vydává při ohrožení varovné zvuky, které byly dlouho připisovány jeho klepetům. Ale pak se ukázalo, že krabi tyto zvuky vydávají, i když mají klepeta zaneprázdněná jinou činností. Je to v okamžiku, kdy probíhá souboj dvou krabů a oni se k sobě přiblíží natolik, že klepeta začnou používat k boji. Aby vědci zjistili, čím zvuk vydávají, použili rentgenové záření. To ukázalo nečekanou věc – pohyb zubů uvnitř krabího žaludku. Podrobnosti přinesl prof. Jaroslav Petr.

Je snadné najít zenit?

Hvězdné nebe

Zenit je bod přímo nad naší hlavou. Mohlo by se zdát, že se stačí zaklonit a nejvýše položený bod bude jasně patrný. Jenže když to zkusíte v praxi, selžete. Bod, který jste si našli, se při otočení těla o 180 stupňů dostane hluboko za vás. To v Meteoru vysvětloval Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária v Brně, spoluautor knihy s názvem 100+1 Záludných otázek z astronomie, kterou vydalo nakladatelství Aventinum. Meteor z knihy čte, a navíc autoři knihy odpovídají na doplňující otázky. Jak to tedy je s hledáním zenitu?

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související