Meteor o záludném hlavolamu, vysílání přes Atlantik a jídelním lístku zoo

23. červenec 2022

Poslechněte si:

Hovoří strážce přírody Ondřej Vítek, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek nebo matematik Miroslav Zelený. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. V roli Sherlocka Holmese a Johna Watsona Svatopluk Beneš a Jaroslav Spal.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Prostý hlavolam, který nejde vyřešit

Dřevěný originál Loydovy patnáctky

Loydova patnáctka je hlavolam, ve kterém musí hráč přesouváním kamenů uvnitř malé čtvercové krabičky tyto kameny seřadit. Do krabičky se vejde 4×4 čtvercových kamenů, místo jednoho kamene je však volné místo, které umožňuje kameny v krabičce posouvat.

Na začátku jsou kameny zamíchány, cílem hry je seřadit je podle na nich napsaných čísel. Podaří se to vždy? Podle doc. Miroslava Zeleného z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy záleží na počátečním pořadí kamenů.

První vysílání televize přes Atlantik

Telstar 1, první transatlantická spojová družice, na orbitě Země v roce 1962

Po startu první kosmické družice Sputnik 1 bylo jasné, že se dá zrod kosmonautik využít i komerčně. O co by tak lidé mohli mít zájem? No přece o sportovní přenosy! Sport je světovým fenoménem a dnes považujeme za samozřejmé, že se díváme na zahájení Olympijských her v přímém přenosu, ať jsou kdekoli na světě.

První družicí, které se povedlo přenést televizní signál byl Telstar 1. Stalo se to přesně před 60 lety, 23. července 1962. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Co lze v přírodě bez výčitek zahodit?

Můžete ohryzek od jablka bez starostí zahodit do přírody?

Do přírody vyráží o letních prázdninách spousta lidí a někdy stačí poměrně malá změna, abychom přírodu ušetřili zbytečných útrap. V Meteoru proto během letních prázdnin uvádíme cyklus, který by šel nazvat „Jak NE do přírody“.

Moderátoři Meteoru Kateřina Březinová a Petr Sobotka si hrají na výletníky, kteří se nevědomky dopustí přešlapu, na což je upozorní strážce přírody Ondřej Vítek. Dnes se zaměříme na to, jestli je možné do přírody něco odhodit.  PET lahve nebo plechovky by snad nikoho ani nenapadly, ale co třeba ohryzek?

Jídelní lístek pražské zoo

Profesor Jiří Janda, první ředitel Zoo Praha, na snímku se slonem Babym

Kdo chová, byť jen jedno domácí zvíře, ví, kolik je to práce, a že toho některá větší zvířata dokáží spořádat veliké množství. A teď si představte, že nemáte jednoho mazlíčka, ale pět a půl tisíce, jako pražská zoologická zahrada. Kolik toho asi spořádají? A bylo to tak vždy?

Zajímavé srovnání nabízí nález jídelního lístku pražské zoo z roku 1939. Seznámil nás s ním ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v četbě ze své připravované knihy Ryšavý knihovník a další zápisky ředitele zoo.

Sherlock Holmes a případ záhadného zmizení

Sherlock Holmes vždy využíval vědecké postupy. Není tedy divu, že se tato postava objevuje i v Meteoru. Autory téměř tří desítek případů byli buď spisovatel Rudolf Čechura nebo hlavní redaktor Meteoru Josef Kleibl.

Čtěte také

Zveme vás k poslechu kriminálního případu, ve kterém nahlédneme do mysli geniálního detektiva. Příběh se jmenuje Sherlock Holmes a případ s brouky. K poslechu je jako stream mezi 23. a 30. červencem 2022.

Účinkují: Svatopluk Beneš, Jaroslav Spal, Vlastimil Brodský a Pavel Spálený. Scénář Rudolf Čechura, píseň Petr Skoumal, Jan Vodňanský, režie Karel Weinlich. Premiéra 15. října 1979.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související