Meteor o vzorcích z Marsu, sledování epidemie satelity a nejslavnějším psu

10. červen 2023

Poslechněte si:

  • 01:13 Kdy budeme mít první vzorky z Marsu?
  • 15:59 Geometrie, která strašila matematiky
  • 21:47 Lze sledovat epidemii cholery ze satelitu?
  • 30:41 Doběhne pes dál než kůň?
  • 41:10 Ráj mezi krokodýly

Hovoří geofyzik Petr Brož, genetik Jan Pačes nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Zbyňka Hrkala O lidech a vodě čte Jiří Schwarz.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Kdy budeme mít první vzorky z Marsu?

Mars už navštívila slušná řádka kosmických sond. Víme o rudé planetě sice hodně, ale až příliš mnoho stále ještě nevíme. Spekuluje se, jestli tam mohl být život a jestli náhodou pod zemí nezůstal dodnes. Také víme, že dříve po Marsu tekla voda. Co chybí k tomu, abychom znali všechny zásadní odpovědi? Vzorky z Marsu. Máme tam pojízdné laboratoře, sondy na kolečkách, ale jen s velmi primitivním a omezeným vybavením. Proč některá ze sond už dávno kousek Marsu nepřivezla? A dočkáme se v dohledné době? O tom hovoří dr. Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV.

Geometrie, která strašila matematiky

globus

Součet úhlů libovolného trojúhelníku je vždy 180°. Je to učivo základní školy a kdo tuto geometrickou poučku nezná, se zlou se u svého učitele matematiky potáže. Ne každý učitel ale dodá, že to platí jen v rovině. Zkrátka na rovném, nezakřiveném povrchu. Zkuste narýsovat trojúhelník na glóbus a změřit úhly – 180° to nebude. Jak formulovat pravidla, aby platila ve všech případech? To dokázal až německý matematik Bernhard Riemann, který zobecnil dosud známé geometrie 10. června 1854. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Lze sledovat epidemii cholery ze satelitu?

Většinu bakterií nemůžeme vidět pouhým okem a musíme se podívat do mikroskopu

První prokazatelné epidemie cholery jsou známy z Indie už ze 6. století př. n. l. Odhalit původ nemoci se povedlo v roce 1854, kdy italský anatom Filippo Pacini izoloval bakterii Vibrio cholerae. A co dnes? Dá se s cholerou úspěšně bojovat i v rozvojových zemích? Snahy jsou, důležité je mít rychlé informace. S novým přístupem přišla jedna vědkyně z USA. Dokázala předpovědět epidemii podle satelitních snímků vodních ploch. Jak? To vysvětluje dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV.

Doběhne pes dál než kůň?

Tažní psi

Projekt Zoonomia si klade za cíl přečíst kompletní dědičnou informaci celé řady savců. Už byl zveřejněn genom 240 zvířat. Dá se pěkně hledat, co všechno mají savci společné a také čím se liší. Vědce zaujal zejména genom jednoho psa. Měl dokonce své jméno - Balto. Tohoto tažného sněžného psa lidé tak uctívali, že je vycpaný v muzeu a dokonce mu postavili sochu. Zachránil totiž lidské životy. Co přesně dokázal? Co ukázala analýza jeho genů? To nám pověděl biolog prof. Jaroslav Petr.

Ráj mezi krokodýly

Krokodýl

Krokodýlí ráj nehledejte jen v Africe. Tato pozoruhodná zvířata, evoluční staříky, můžete najít i na Floridě. Po záplavách se procházejí ulicemi měst. Ke svému životu potřebují vodu, stejně jako lidští obyvatelé Floridy. Jenže s ní jsou jisté potíže. Tuto část USA navštívil hydrogeolog Zbyněk Hrkal. Své svědectví zveřejnil v knize O lidech a vodě, ze které si čteme v repríze.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.