Meteor o umělé inteligenci, zkáze dinosaurů a smrti způsobené Edisonem

8. říjen 2022

Poslechněte si:

  • 01:25 Pomáhá chemii umělá inteligence?
  • 11:25 První kardiostimulátor
  • 18:06 Jak probíhala zkáza dinosaurů?
  • 32:21 Plní lebka strakapoudů funkci helmy?
  • 39:30 Proč způsobil Edison záměrně smrt člověka?

Hovoří chemik Jan Havlík, publicista Vladimír Socha nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Zločiny ve jménu vědy čte Václav Jílek.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Pomáhá chemii umělá inteligence?

Robot a věda

Umělá inteligence se pomalu stává běžnou součástí našich životů. Umí toho stále víc. Člověk už ji neporazí v šachu, hře GO, dokonce i literární díla umí napsat. Dr. Jan Havlík z Ústavu organické chemie a biochemie AV nám popsal co dokázala v chemii.

Podařilo se jí předpovědět podobu téměř všech známých bílkovin. Dokázal to software Alphafold založený na neuronových sítích a využil při tom podobnosti s dříve analyzovanými bílkovinami.

Tento nástroj může napomoci i při budoucím vývoji léčiv nebo účinných látek jako jsou pesticidy, nebo enzymy. Odhad struktury s dostatečnou přesností se totiž zrychlil z měsíců na několik minut, aniž by bylo třeba vynakládat finance na drahé laboratorní přístroje a chemikálie.

První kardiostimulátor

První kardiostimulátor se ukládal do podkožní kapsy nad žaludkem. Jeho elektrody se přiváděly otevřeným hrudníkem

Kardiostimulátor dnes zachraňuje bezpočet životů. Jeho zrod byl ale složitý. Šlo o poměrně robustní přístroj, jehož baterie vydržela asi dvacet minut, proto z pacienta musely trčet dráty k dobíjení.

Přístroj se ukládal do podkožní kapsy nad žaludkem. Jeho elektrody se přiváděly otevřeným hrudníkem a našívaly přímo na povrch srdce. Prvním příjemcem se dne 8. října 1958 stal 43letý Arne Larsson, trpící poruchou rytmu po operaci srdce.

Jeho kardiostimulátor selhal po osmi hodinách a musel být vyměněn. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak probíhala zkáza dinosaurů?

Způsobil vyhynutí dinosaurů asteroid? A proč nedokážeme najít kráter po jeho dopadu?

Před 66 miliony let se stala katastrofa, kterou si jen stěží dokážeme představit. Náraz planetky do Země vyvolal zemětřesení, vlnu tsunami vysokou možná až 1,4 kilometru, zahřátí atmosféry na 150 stupňů a mnoho dalších jevů.

Je fascinující, že dnes známe tolik podrobností. Víme, že ke srážce došlo pravděpodobně v červnu. Naopak nevíme, jestli známe celý kráter, který po dopadu vznikl. Co ještě víme a nevíme shrnul odborník na dinosaury Vladimír Socha.

Plní lebka strakapoudů funkci helmy?

Strakapoud velký

Datla nebo strakapouda zná asi každý. Tito ptáci se vyznačují tím, že ohromnou rychlostí tlučou zobákem do kmenů stromů a větví. Někdy z důvodu hledání potravy. Jindy kvůli komunikaci.

Každopádně jde o velmi silné údery, které se nutně musejí přenášet až do mozku. Jak je možné, že tito ptáci netrpí poškozením mozku? Slouží jím lebka jako ochranná helma? Biolog prof. Jaroslav Petr nás seznámil s novým pokusem, který to měl ověřit.

Proč způsobil Edison záměrně smrt člověka?

Thomas A. Edison ve své laboratoři kolem roku 1901

Říkalo se tomu válka proudů. Šlo o souboj Edisona a jeho stejnosměrného proudu na straně jedné a Tesly s Westinghousem a jejich střídavého proudu na straně druhé. Nesmiřitelné tábory dělaly všechno možné, aby přesvědčily úřady, ale i sponzory a politiky, že právě jejich druh proudu je lepší.

Edison chtěl dokázat, jak je střídavý proud nebezpečný, a se svolením úřadů zkonstruoval první elektrické křeslo. Poprava ale neprobíhala podle plánu. Václav Jílek čte o drsném souboji vynálezců z knihy Sama Keana, která česky vychází pod názvem Zločiny ve jménu vědy. Vydává ji nakladatelství Grada.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související