Největší omyly kolem dinosaurů

18. červen 2016

Všichni pravěcí plazi patřili mezi dinosaury a záhy vyhynuli, protože byli jen chybou evoluce. To se někdy říká. Jenže nic nemůže být dál od pravdy. Omylů, které se tradují o dinosaurech, je plno.


Příspěvky Meteoru 18. 6. 2016
01.11 Největší omyly spojované s dinosaury
10.44 Zemětřesení v San Franciscu roku 1906
32:14 Měsíc daleko za Plutem
39:10 Rekordní mšice
42:56 Jak vznikají kroupy?

„Jeden z hlavních omylů je, že každý pravěký plaz je dinosaurus. Přitom oni byli jen jednou skupinou z mnoha,“ uvedl v Meteoru odborník na dinosaury Vladimír Socha.

Strašlivý plaz

„Dinosaurus je složenina původně řeckých slov „deinos“, což znamená „strašný“ a „sauros“, to je „plaz“. Tento název poprvé zazněl na přednášce britského přírodovědce Richarda Owena v roce 1841.

„Owen v dinosaurech spatřoval přerostlé ještěrky, takové zvětšené obdoby dnešních plazů. Měl za to, že dinosauři byli studenokrevní, šupinatí, podobní dnešním ještěrům, leguánům nebo hadům,“ řekl Socha.

Jenže dnes už víme, že mnozí dinosauři, zejména ti masožraví, se podobali spíš ptákům než ještěrkám. „Byli opeření a teplokrevní, velmi hbitě se pohybovali a celkově spíš než plazy připomínali nelétavé dlouhonohé orly s předními končetinami ještě nepřeměněnými v křídla,“ vysvětlil Socha.

Chybný regál v hračkářství

Většina „dinosaurů“ má stále název končící na „saurus“, tedy ještěr nebo plaz. A i ti, kteří se jmenují jinak, jsou vytrvale řazeni mezi „dinosaury“.

Třeba v obchodě s hračkami. „Všimněte si, že v hračkářství mívají regál s nápisem dinosauři. A kromě skutečných dinosaurů, jako jsou tyranosaurus, stegosaurus nebo triceratops, tam najdete i pteranodona, mosasaura nebo ichtyosaura, to znamená ptakoještěry, a to opravdu dinosauři nejsou,“ zdůraznil Socha.

Chyby ve filmech

Mnoho omylů se šíří i přes filmy. „Například v Cestě do pravěku je scéna, kde bojuje stegosaurus s takovým velkým masožravým dinosaurem, pravděpodobně tyranosaurem. Jenže oba tyto druhy od sebe dělí mnohem delší doba, že která dělí nás od vyhynutí dinosaurů,“ upozornil Socha.

Stegosaury a tyranosaury od sebe dělí 80 milionů let. Zatímco nás od vyhynutí dinosaurů dělí 66 milionů let.

„Dinosauři obecně žili nesmírně dlouho. Objevili se už na začátku svrchního triasu, tedy na začátku druhohor, tedy 235 až 230 milionů let před současností, a vyhynuli na konci křídy před těmi 66 miliony lety,“ doplnil Vladimír Socha.

„Takže máme nějakých 170 milionů let trvající existenci téhle úžasně úspěšné skupiny, rozhodně všichni dinosauři nežili ve stejné době,“ zdůraznil dále Socha.

Některé filmy (většinou nevalné kvality) dokonce ukazují pračlověka, jak loví dinosaury. „To je ale totální nesmysl. Když skončila éra dinosaurů, teprve nastupovala éra savců a rozvoj primátů. Pračlověk ještě neexistoval,“ dodal Socha.

Dinosauři nevyhynuli!

Dalším omylem je, že všichni dinosauři vyhynuli. „Většina paleontologů, kteří uznávají moderní vývojové teorie, vám řeknou, že dinosauři vůbec nevyhynuli, že jsou tady pořád s námi. Je jich více než 10 000 druhů, daří se jim velmi dobře, akorát jim neříkáme dinosauři, ale ptáci,“ řekl Socha.

r_2100x1400_dvojka.png

Politický dinosaurus je docela úspěšný chlapík

A asi největším omylem, kterého se můžeme dopustit v souvislosti s dinosaury, je považovat je za něco neúspěšného, něco, co se neosvědčilo. Když o někom řekneme, že je to „politický dinosaurus“, tak si každý představí někoho zakrnělého, nemoderního, kdo už by měl uvolnit prostor úspěšnější partě. Jenže to dinosaurům nesmírně křivdíme.

„Dinosauři se po Zemi pohybovali velice dlouho, asi 170 milionů let. Člověk jako živočišný druh homo je tady asi 2,5 milionu roků, jako druh homo sapiens teprve nějakých 200 000 let, to je jako mrknutí oka. Dinosauři jsou nesmírně úspěšní a největší chybou ze všech je považovat je za evoluční omyl,“ uzavřel Vladimír Socha.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio