Meteor o rušičkách netopýrů, sondě ke Slunci a čmelácích

1. únor 2020

Poslechněte si:

  • 01:17 Motýlí rušičky proti netopýrům
  • 09:09 K čemu je ve vesmíru antihmota?
  • 14:22 Nechte leváky drápat!
  • 27:59 Poprvé spatříme póly Slunce
  • 39:57 Opravdu jsou čmeláci tak dobrosrdeční?

Motýlí rušičky proti netopýrům

Přástevník kostivalový v CHKO Blanský les

Je až neuvěřitelné, že tak bezbranný tvor, jakým je noční motýl, si dokázal vymyslet hned několik strategií proti lovícím netopýrů. Ti, jak známo, využívají k orientaci v prostoru echolokaci s tak dobrým rozlišením, že zachytí i pohyb malého motýla. Motýli jsou tak snadnou obětí. Ale existují výjimky. Některé druhy se snaží rušit signál vln odrážený od jejich křídel i těla. Nově objevená strategie ale vědce překvapila. Podrobnosti přinesl prof. Jaroslav Petr.

K čemu je ve vesmíru antihmota?

Antihmota

O existenci antihmoty neměl před 92 lety nikdo ani tušení. K čemu by ostatně mohly být částice s opačným nábojem dobré? Záporný proton a kladný elektron vypadaly jako nesmysly. Pak přišel fyzik Paul Dirac, kterému „opačný svět částic“ vyšel matematicky. Nejprve se dočkal posměchu. O to sladší byla zanedlouho udělená Nobelova cena. Příběh jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Nechte leváky drápat!

Psát levou rukou

Je to s podivem, ale postup, jakým se učí leváci ve škole psát, není optimální. Byl zaveden v 60. letech 20. století a od té doby se příliš nezkoumalo, zda je nejlepší. Existovala také éra „přeučování“ leváků, což je zavádějící označení. Člověk je levákem celý život, ať píše jakou rukou chce. O leváctví jsme si naposledy povídali s Ivem Vodičkou, středoškolským pedagogem, který je jednak sám levákem, ale hlavně o leváctví shání nejrůznější informace a studie a věnuje tomu své internetové stránky Levactvi.cz.

Poprvé spatříme póly Slunce

Animace družice Solar Orbiter

10. února odstartuje do vesmíru nová kosmická sonda s názvem Solar Orbiter. Bude obíhat Slunce v podobné vzdálenosti jako Merkur. Odtamtud se jeví sluneční kotouč 4x větší, než ze Země a na sondu bude dopadat 13x více tepla. Deset vědeckých přístrojů, na kterých se podíleli i Češi bude sledovat Slunce poprvé v dějinách i na slunečních pólech. Jaké se očekávají objevy? To popisovali prof. Petr Heinzel a Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV.

Opravdu jsou čmeláci tak dobrosrdeční?

Čmelák, ilustrační foto

Čmeláky není třeba představovat. Ostatně známe je od útlého dětství. Třeba postavičky Bzuk a Ťuk nebo čmeláčí kluci Čmelda a Brumda ze seriálu Příběhy včelích medvídků… Odmalička je vnímáme jako velké bzučivé sympaťáky. Ale není to falešný pohled? Jejich skutečný nikoli pohádkový svět nám představili Miloň Čepelka a autor knihy Hmyzí rodiny a státy nakladatelství Academia prof. Jan Ždárek.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související