Meteor o ropě na Marsu, potravě z virů a nejstarším organismu

30. září 2023

Poslechněte si:

  • 01:05 Najdeme na Marsu ropu?
  • 15:55 Vznik automobilky Škoda
  • 21:54 První forma života požírající viry
  • 28:13 Říjen v zrcadle pranostik
  • 37:21 Nejstarší živý organismus
  • 44:31 Elegantní pohyb medúz

Hovoří astronom Jaroslav Klokočník, geolog Václav Cílek nebo genetik Jan Pačes. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Hledání Petra Kulhánka a kol. čte Libor Vacek.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Najdeme na Marsu ropu?

Zní to neuvěřitelně, ale na Marsu by opravdu mohla být ropa. Pokud na planetě v dávné minulosti existoval byť jen primitivní život, mohly pod povrchem zůstat zbytkové uhlovodíky, podobně jako to známe na Zemi. Nový výzkum, o kterém hovořili jeho spoluautoři prof. Jaroslav Klokočník z Astronomického ústavu AV a dr. Václav Cílek z Geologického ústavu AV. Našli nepřímé důkazy o tom, že by na Marsu mohla ropa být, a to v měření družic sledujících gravitační pole planety. V jaké formě tam ropa je? Mohla by se těžit?

Vznik automobilky Škoda

Automobil Laurin a Klement model 100 z roku 1923

Dne 30. září 1895 mechanici Václav Laurin a Václav Klement podávají na mladoboleslavskou radnici žádost o povolení stavby dílny pro výrobu a prodej jízdních kol. Sice neuspěli, poněvadž zvoleným místem nevedla kanalizace, ale tato suplika je zřejmě prvním oficiálním dokladem o existenci jejich společné firmy. Firma vzkvétala a po čtyřech letech oslnila svět prvními motocykly, čímž vstoupila do nového století – do věku automobilismu. Laurin a Klement si vybudovali skvělou pověst a po spojení se strategickým partnerem vznikla automobilka Škoda. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

První forma života požírající viry

Virus opičích neštovic pod elektronovým mikroskopem

Seznam toho, co může člověk sníst, je neskutečně dlouhý. Podobně jsou na tom i zvířata, která mají často i odolnější žaludky než my. Pokud ale nahlédneme do mikrosvěta, ocitneme se v úžasném prostředí, kde se všichni požírají navzájem. Přesto dosud jeden druh stravy chyběl. Nebyla známa žádná forma života, která by se živila viry. Teď už o takovém „virožroutovi“ víme. Představil nám ho dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV. Jde o bakterii.

Říjen v zrcadle pranostik

Za chvilku začne říjen. Rána jsou chladná, příroda po aktivním létu přechází do pozvolného se ukládání ke spánku. A co člověk? Také odpočívá? Kdepak! Hlavně naši předkové měli v říjnu stále plné ruce práce. Zemědělská činnost se nezastavila ani v tomto měsíci. Dokládají to dochované rolnické pranostiky, které jsme si připomněli díky doc. Zdeňku Vašků z České zemědělské univerzity a jeho knize Hold Slunci, dešti, půdě a pluhu.

Nejstarší živý organismus

Hlístice (nematoda) v zobrazení 3D

Zkuste si tipnout: Jak starý je podle vás nejstarší živočich? Některé mořské želvy se dožívají více než 100 let, ale jejich věk se nedá vůbec měřit s organismem, který teď našli vědci v Sibiřské jeskyni. Kam se hrabe Věc Makropulos a Metuzalém dohromady! Jeho datum narození vás ohromí. Vědci našli živočicha, který vznikl už před 46 tisíci roky! Jak to, že vydržel tak dlouhou dobu? Biolog prof. Jaroslav Petr objasnil jakým trikem dokázal organismus přežít.

Elegantní pohyb medúz

Medúza

Medúzy jsou neskutečně krásní obyvatelé moří. Jejich barevná a často průhledná těla se elegantně vlní. Jistě, žahavá chapadla mohou člověku nadělat značené nepříjemnosti, ale jinak jde o naprosto fascinující živočichy. Třeba jejich prazvláštní pohyb, při kterém roztáhnou končetiny a prudce je smrští k sobě. Na první pohled jde o velmi neefektivní způsob pohybu, jenže nový výzkum ukázal, že tomu tak není. Píše se o tom v knize autorského kolektivu pod vedením prof. Petra Kulhánka. Kniha se jmenuje Hledání a vydalo ji nakladatelství AGA. V Meteoru z ní čte Libor Vacek.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související