Meteor o ptákovi roku, výzkumu zemětřesení v Turecku a liščím jídelníčku

18. únor 2023

Poslechněte si:

  • 01:42 Polák velký ptákem roku
  • 14:25 Jak to bylo s objevem Pluta?
  • 20:59 K Měsíci se chystá flotila sond
  • 33:33 Výzkum zemětřesení v Turecku
  • 44:10 Loví lišky žížaly?

Hovoří ornitolog Zdeněk Vermouzek, odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl nebo seismolog Jiří Zahradník. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy O liškách a lidech čte Anna Theimerová.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Polák velký ptákem roku

Česká společnost ornitologická rozhodla jako každoročně o tom, který opeřenec se stane Ptákem roku. zvolila Cílem titulu není vytváření soutěživosti mezi druhy ptáků, ale spíše upozorňování. Třeba na ptáka něčím významného nebo ohroženého. Ptákem roku 2023 se stal polák velký. Víte, čemu vděčí za své jméno, kde žije nebo do jaké hloubky se umí potápět? To nám přišel říct Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Jak to bylo s objevem Pluta?

Trpasličí planeta Pluto ve skutečných barvách. Složená mozaika ze čtyř snímků sondy New Horizons

Objev planety Neptun v roce 1846 jako by astronomy namlsal; tehdy ji našli na předem vypočteném místě a tuto historii chtěli zopakovat. To, když na počátku 20. století nepatrné nepravidelnosti v pohybu Neptunu vyvolaly podezření, že ho gravitačně ovlivňuje neznámá planeta obíhající za ním. Byla dokonce vypočtena její přibližná dráha a odhadnuta hmotnost! Jen najít ji se jaksi nedařilo. Až 18. února 1930 americký astronom Clyde Tombaugh objevuje devátou planetu Pluto. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

K Měsíci se chystá flotila sond

Během pěti let na Měsíci opět přistanou lidé. Do té doby ale bude náš kosmický soused plný kosmických sond nejrůznější velikosti i úkolů. Chystá se celá flotila sond, které už nevypustí státy, ale soukromé firmy. Nový fenomén má starší kořeny, kdy se firmy pokoušely vyhrát Google Lunar X Prize. Už v letošním roce se k Měsíci vydá hned několik společností. Co se bude na Měsíci dít? O tom hovořil Ing. Tomáš Přibyl z Technického muzea v Brně.

Výzkum zemětřesení v Turecku

Ničivé zemětřesení, které postihlo Turecko a Sýrii si vyžádalo desetitisíce mrtvých. Nepřišlo ale z ničeho nic. Seismologové mají dobře zmapované zlomy, které tamním územím procházejí. Předvídat zemětřesení nikdo neumí, ale odborníci dovedou stále podrobněji zjišťovat, co se při konkrétním zemětřesení stalo. Prof. Jiří Zahradník z MFF UK potvrdil, že čeští seismologové v oblasti provádějí výzkum dlouhodobě. Jde to i díky velmi husté síti tureckých seismometrů.

Loví lišky žížaly?

Liška

Víte, co dokáží spořádat lišky? Rozhodně jen nekradou slepice. Spořádají klidně i žížaly nebo si natrhají maliny. Je známa městská liška, která si vyloženě pochutnává na párcích v rohlíku u supermarketu. Lišky jsou také skvělými lovci myší a vyrovnávají se svým kočičím konkurentům. I to se píše v knize O liškách a lidech, kterou vydalo nakladatelství Grada. V Meteoru z ní čte Anna Theimerová.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související