Meteor o potápění ptáků, zimním spánku dinosaurů a robotické civilizaci

19. říjen 2024

Poslechněte si:

  • 01:16 Nejlepší potápěči mezi ptáky
  • 10:00 Jak vzniká pohlaví rostlin?
  • 21:50 Lék na tuberkulózu
  • 27:09 Měli dinosauři zimní spánek?
  • 24:27 Je žralok vrcholovým predátorem?
  • 41:40 Robotická civilizace z vesmíru

Hovoří ornitolog Zdeněk Vermouzek, botanička Helena Štorchová, nebo paleontolog Vladimír Socha. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Vesmírníček 2 Petra Brože čte Jan Battěk.

Nejlepší potápěči mezi ptáky

Polák malý

Slepice, páv, pštros, vrabec. Všechno jsou to ptáci, ale jejich vzhled, proporce i schopnosti snad nemohou být vzdálenější. Podobně pestré jsou i schopnosti ptáků při potápění. Přesvědčil nás o tom Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické. Známe i u nás vodní ptáky, jako třeba kachny. Víme také, že ptáci dokáží vylovit rybu přímo z moře. Ale existují skutečně excelentní potápěči, kteří se dokáží ponořit hluboko a vydržet pod vodou dlouhou dobu.

Jak vzniká pohlaví rostlin?

Hlazenec - květ

Tyčinky vyrábějí pyl a když se dostane na pestík jiné rostliny, dojde k oplození a tvirbě semínka. Jenže ne všechny rostliny to mají takto jednoduché: některým jedincům vyrostou tyčinky i pestík a jiným jen pestík. Třeba drobná kytička silenka je buď samičkou nebo hermafroditem – čili se umí oplodnit sama. Ale jak je to zařízeno, že si rostlina umí vybrat ze dvou způsobů rozmnožování? Čím se vypínají nebo spouštějí? Zajímavý mechanismus popsala dr. Helena Štorchová z Ústavu experimentální botaniky AV.

Objev léku proti tuberkulóze

Rentgen plic

Psal se rok 1927 a biochemika Selmana Waksmana fascinovala především jedna věc: "Půda se přímo hemží mikroorganismy, ale nenajdeme v ní téměř žádné člověku nebezpečné bakterie, a to přesto, že se do ní neustále dostávají s lidskými exkrementy... Že by je něco v půdě hubilo?" Mladý doktorand Albert Schatz na šéfův pokyn začal takové antibiotické bakterie hledat. Dne 19. října 1943 narazil na bakterii, která razantně účinkovala proti bakteriím tuberkulózy! Dostala název streptomycin. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Ukládali se dinosauři k zimnímu spánku?

Ledovec

Leaellynasaura amicagraphica byl velmi zvláštní dinosaurus. Měl extrémně dlouhý ocas, snad dvakrát delší než tělo a možná i pestře zbarvené opeření. Žil přibližně před 115 miliony let na území současné jihozápadní Austrálie. V době existence těchto dinosaurů se oblast nacházela za jižním polárním kruhem. Vladimír Socha popsal, jak dokázali tamní dinosauři přežít v nehostinných podmínkách. Byli speciálně přizpůsobeni?

Je žralok vrcholovým predátorem?

V severním Atlantiku žije žralok sleďový. Se svou délkou čtyř metrů je považován za vrcholového predátora. Biolog prof. Jaroslav Petr popsal nový výzkum, kdy vědci připevnili žralokovi na tělo malou krabičku. Byl to detektor teploty a tlaku a díky tomu mohli sledovat chování žraloka pod vodou, jak často a jak hluboko se potápí. Čekali několik měsíců, než se krabička uvolní, dostane na hladinu a pošle signál. A pak se nestačili divit. Žraloka za podivných okolností něco sežralo!

Může ve vesmíru existovat robotická civilizace?

Robotická civilizace

Zcela určitě ano! A nemělo by nás překvapit, pokud se jako první nesetkáme s inteligentními mimozemšťany, ale s jejich roboty. Vždyť se podívejte na nás. Zatímco my, bytosti z masa a kostí, jsme se nejdále dostali na povrch Měsíce, naše sondy už opustily Sluneční soustavu! Nad tím se zamýšlí Vesmírníček 2, který vychází v nakladatelství Knihy Dobrovský. V Meteoru z knihy čte Jan Battěk a na doplňující otázky odpovídá autor knihy dr. Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související