Meteor o počasí z vesmíru, mrkání žab a baronu Prášilovi

17. srpen 2024

Poslechněte si:

  • 01:06 Pomůže družice s předpovědí počasí?
  • 08:36 První parník na pravidelné lince
  • 14:02 Kolik existuje druhů ledu?
  • 22:39 Proč žába mrká?
  • 30:03 Uměl baron Prášil matematiku?

Hovoří meteorolog Martin Novák, chemik Jan Havlík nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Matematické příběhy seriálu Mate-matika? komentuje Mirko Rokyta.

Pomůže družice s předpovědí počasí?

Obloha, nebe, mraky

V prosinci roku 2022 byl vypuštěn evropský Meteosat třetí generace. Možná si pomyslíte, jak asi pomohl zlepšit předpověď počasí? Jistě o notný skok vpřed. Vždyť šlo o dlouho očekávaný satelit. Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem ale nadšení krotí. To, že se satelit ocitne ve vesmíru, ještě neznamená, že nás od toho okamžiku začne zásobovat daty. Drobná porucha, dlouhá kalibrace, nutnost upravit postupy a meterologický software. Zkrátka, nový satelit se stále ještě nepoužívá. Kdy vše vypukne?

První parník na pravidelné lince

Dne 17. srpna 1807 kolesový parník Clermont zahajuje zkušební plavbu. Vyplul z New Yorku proti proudu řeky Hudson do města Albany. Vzdálenost 280 km překonal se čtyřiceti pozvanými pasažéry za dvaatřicet hodin čisté jízdy, zpátky po proudu pak o dvě hodiny rychleji. Na startu loď sledovaly davy lidí; napřed se hlasitě posmívali, ale když se neuvěřitelnou rychlostí devět kilometrů v hodině zakousl do proudu, posměch se změnil v oslavný jásot. Zato noviny, přinesly o této průlomové události sotva zmínku. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Kolik existuje druhů ledu?

Zvyšování teplot a tání ledu ubírá medvědům jejich životní prostředí

Voda je úžasná kapalina, naprosto klíčová pro život. Má ale zároveň desítky anomálií. Každý například ví, že led plave na vodě. Pevné skupenství má zkrátka menší hustotu než kapalné. A s ledem je to ještě složitější. Vědci našli 17 druhů ledu. Kromě základního šesterečného ale ostatní v přírodě prakticky nepotkáte. Jiné druhy ledu jsou stabilní pouze za velmi vysokých tlaků. Třeba v tisících, milionech nebo miliardách atmosfér. O anomáliích vody hovořil v Meteoru dr. Jan Havlík z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Proč žába mrká?

Listovnice kamba (Phyllomedusa camba), rosničkovitá šplhavá žába z nížinných lesů jihozápadní Amazonie. Jedinec na snímku je ze severní Bolivie

Mrkání je pro člověka běžná věc, kterou provádí automaticky. Má své důvody, protože např. zabraňuje vysychání oka. Dobře ale víme, že mrknout na někoho můžeme zcela záměrně a pak je význam úplně jiný. Biolog prof. Jaroslav Petr popsal, jak vědci objevili žábu, pro kterou je mrkání životně důležité. K čemu jí slouží?

Uměl baron Prášil matematiku?

Jistě! Baron Prášil přece rozuměl všemu, všude byl a vše dokázal vyřešit! Přesně v tomto duchu se nese náš příběh neuvěřitelného dobrodružství plného fantazie. V rámci cyklu „Mate-matika?“. I závěrečný díl našeho letního cyklu se ptal, jestli nás matematika mate. Jestli výsledek výpočtu odporuje zdravému rozumu, i když ho vypočítá úplně správně profesionální matematik. Příběh komentuje matematik doc. Mirko Rokyty z MFF UK.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související