Meteor o očkování proti koronaviru, opičení koček a zásobách zlata

31. říjen 2020

Poslechněte si:

  • 01:05 Vrací se pěnkava jikavec
  • 09:15 Opičí se kočky?
  • 17:56 Objev inzulinu
  • 23:13 Dočkáme se očkování proti koronaviru?
  • 34:00 Musí meteorologové umět matematiku?
  • 42:08 Kde jsou největší zásoby zlata?

Vrací se pěnkava jikavec

Čtěte také

Ptáci, kteří žijí přes léto na severu, se k nám během podzimu postupně vracejí. Mezi nimi i pěnkava jikavec. Tento ptačí host u nás dříve býval velmi hojný. Ještě v 19. století se běžně chytali na čihadlech a pak se konzumovali jako lidská potrava. Od roku 1870 dostali zákonnou ochranu, která platí dodnes. Pěnkava jikavec se k nám na zimu vrací za potravou, kterou tvoří především bukvice. Víte ale, proč je obtížné ptáčka spatřit, když je hledá v bukovém listí?

Opičí se kočky?

Opičí se kočky?

Kočky jsou považovány v porovnání se psy, za méně přizpůsobené člověku, méně ochočené a méně poslušné. V mnoha ohledech je to pravda. Existují ale výjimky, které ukazují, že kočky jsou na chování člověka vnímavější, než se dosud myslelo. V Japonsku vědci našli kočku, která dokázala po své majitelce zopakovat přes 20 gest a pohybů. Někdy šlo o velmi složité pohyby, třeba vytažení šuplíku nebo zdvižení obou pacek. Co dalšího kočka uměla a co to znamená pro naše chápání koček? O tom informoval biolog prof. Jaroslav Petr.

Objev inzulinu

Logo

Diabetes mellitus neboli cukrovka vzniká, když vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin. Tělo si pak neumí poradit s příjmem cukrů v potravě. To je cukrovka 1. typu. Cukrovka 2. typu postihující nejčastěji seniory nebo lidi s nadváhou, je způsobena sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu. Co dělat, když tělo tento klíčový hormon neumí vyrobit nebo ho vyrábí málo? Jak zachránit lidské životy? Řešení přišlo přesně před 100 lety! Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Dočkáme se očkování proti koronaviru?

Všichni si přejeme, aby pandemie nemoci covid-19 už byla za námi a my mohli žít zase normálním životem. V situaci, kdy počet nakažených stále roste a lidstvo nemá lék, je jen jediná možnost, jak vrátit svět do starých kolejí. Očkování. Bohužel vznikají nesmyslné konspirační teorie a strach z něj. Jaký je současný stav vývoje vakcíny? Kdy bude hotova? Říká se, že imunitní systém si pamatuje koronavirus jen asi tři měsíce a pak se člověk může zase nakazit. Může za takové situace očkování fungovat? Na tyto a řadu dalších otázek odpovídal Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Musí meteorologové umět matematiku?

Jiří Grygar má ve své sbírce i citát Alexandera Friedmana: „Špatní matematici se mohou stát dobrými fyziky a špatní fyzikové se mohou stát dobrými meteorology.“ Toto poněkud škodolibé rýpnutí do meteorologů jsme nechali komentovat jednoho z nich – Martina Nováka z ČHMÚ v Ústí nad Labem. Jak je to se skutečným studiem meteorologie na vysoké škole? Obejde se bez hlubších znalostí matematiky?

Kde jsou největší zásoby zlata?

Logo

Zlatá horečka z 19. století je minulostí. Zlato je ale stále považováno za velmi cenný kov a snaha objevit nová naleziště neutuchá. Nevyzvednuté zlaté zásoby se odhadují na 75 000 tun. Z toho celých 45 % připadá na Jihoafrickou republiku. Nejbohatší africké naleziště má Witwatersrand, podkovovitá vyvýšenina východně od Johannesburgu. Rusko má velké zásoby zlata na Sibiři. V americkém státě Nevada se doluje zlatonosná ruda z otevřené jámy dva tisíce pět set metrů dlouhé a tři sta metrů hluboké. Jak zlato v zemi vzniká? Víte, že nosíte prstýnek ze zlata které v minulosti nosila třeba nějaká princezna? O zlatu jsme četli z knihy Materiály a člověk prof. Miroslava Raaba.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související