Meteor o mořských obrech, náboji elektronu a bakteriích s harpunami

31. srpen 2024

Poslechněte si:

  • 01:05 Jak plavali plesiosauři?
  • 08:27 Lze změřit náboj elektronu?
  • 14:15 Proč jiskří tramvaje?
  • 20:38 Používají bakterie harpuny?
  • Muž, kterému vybuchla voda

Hovoří paleontolog Vladimír Socha, chemik Jan Havlík nebo genetik Jan Pačes. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek.

Jak plavali plesiosauři?

Plesiosaurus byl půl tuny vážící plaz o délce těla 3,5 metru, který byl obávaným mořským dravcem v éře dinosaurů. Na dnešní poměry měl zvláštně uspořádané tělo, a tak se vědci zabývali otázkou, jak se pohyboval. Dnes to máme jednoduché. Pod hladinou můžeme všechny ryby nebo velryby při pohybu přímo pozorovat. Z vyhynulých živočichů ale paleontologové mají jen kosti. Přesto se jim podařilo pohyb plesiosaura rekonstruovat. Jak se pohyboval, popsal paleontolog Vladimír Socha.

Lze změřit náboj elektronu?

Částice

Pokusy o zjištění elektrického náboje této elementární částice selhávaly a dávaly jen hrubý odhad. Byl zjišťován pomocí měření rychlosti pohybu oblaků nabitých vodních kapek v gravitačním a elektrickém poli. Z toho vycházel i všestranný americký fyzik Robert Andrews Millikan. Napadlo ho, že větší přesnosti v určení elektrického náboje by mohl dosáhnout při měření na jednotlivých kapkách, nikoliv na celých mlžných oblacích. Dne 31. srpna 1909 Millikan oznamuje, že změřil absolutní náboj elektronu. V dalších letech dospěl až ke skvělé hodnotě 1,592·10-19 Coulombu s chybou 0,2 %. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Proč jiskří tramvaje?

Jízda historickou tramvají centrem Olomouce v rámci výročí 125 let od vyjetí první elektrické tramvaje ve městě

I to souvisí s vodou a jejími vlastnostmi. Dr. Jan Havlík z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze popsal další skupinu anomálií. Každý si může zkusit položit na hladinu vody kancelářskou sponku. Přestože je ocelová, zůstane na hladině. Voda má totiž pružnou povrchovou vrstvu. Velmi záleží na teplotě vody. Jak chladne a blíží se nule, začne se její chování lišit od dalších kapalin. Mrznoucí voda pak může připravit složité překážky v dopravě.

Používají bakterie harpuny?

Bakterie

Bílkoviny, odborně proteiny, se řadí mezi makromolekuly, které obsahují jeden nebo více dlouhých řetězců aminokyselinových zbytků. Plní v organismech širokou škálu funkcí, včetně katalýzy metabolických reakcí, replikace DNA, reakce na podněty, poskytování struktury buňkám a organismům a také transport molekul z jedné polohy do polohy druhé. Dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV popsal nový objev jakési proteinové harpuny. K čemu bakteriím slouží?

Muž, kterému vybuchla voda

Tzv. papiňák neboli tlakový hrnec nesmí chybět v žádné domácnosti. Už opravdu velmi dlouho pomáhá kuchařkám a kuchařům - od roku 1680. Jeho vynálezce Denis Papin byl neuvěřitelný smolař. Jeho život zaujal i Františka Jílka, a tak napsal rozhlasové pásmo, které Meteor vysílal roku 1972. A my si ho teď v rámci prázdninového vysílání připomeneme. Účinkují Karel Pech, Anna Pejskarová a Karel Kastner. Režie Karel Pech.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.