Meteor o dvojhvězdách, zkamenělých včelách a němé žábě

25. březen 2023

Poslechněte si:

  • 01:18 Proč hvězdy rády žijí v páru?
  • 13:20 První umělé vyvolání radioaktivity
  • 19:07 Zkamenělé včely samotářky
  • 32:25 Jak se dorozumívá němá žába?
  • 39:02 Máme na planetě vody dost?

Hovoří astronom Zdeněk Mikulášek, geolog Radek Mikuláš nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Zbyňka Hrkala O lidech a voděch čte Jiří Schwarz.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Proč hvězdy rády žijí v páru?

Okem lze na obloze spatřit asi 6000 hvězd. Většina není osamělá, hvězdy preferují život ve dvojici, trojici či ještě větším počtu. Čím je to způsobeno? O tom hovořil prof. Zdeněk Mikulášek z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Ukazuje se, že zásadní roli hraje vznik hvězd, kdy se původní velké molekulové mračno začne smršťovat, zahřívat a roztáčet. Samostatná hvězda má menší šanci na vznik. Co se přesně v mračnu děje?

První umělé vyvolání radioaktivity

Radioaktivní

Některé chemické prvky se rozpadají. Říká se jim radioaktivní, protože při tom vyzařují neviditelné záření o vysoké frekvenci. Jde o prvky těžké, které mají v jádře tolik protonů a neutronů, že jen tak tak drží pohromadě. Čas od času se některá z těch částic z jádra uvolní. Jde o přírodní proces. Ale nešlo by vyvolat radioaktivitu uměle u jinak stabilních prvků? Přesně to napadlo fyzika Enrica Fermiho před 89 lety. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Zkamenělé včely samotářky

Existují včely, které celý život prožijí samy. Nazývají se včely samotářky nebo také solitérní včely. Dokonce jich existuje větší počet druhů než klasických včel. Doklady o nich nacházíme v dávné minulosti Země. Existují naleziště bohatá na zkamenělé komůrky včel. Ukazuje se, že se včely po desítky milionů let téměř neměnily. Dosáhly snad dokonalosti hned na počátku evoluce? O zkamenělých samotářských včelách hovořil dr. Radek Mikuláš z Geologického ústavu AV.

Jak se dorozumívá němá žába?

Žáby pralesničky jsou sice krásné jako malé drahokamy, jsou však prudce jedovaté

Vědci se vydali do Tanzanie hledat jistou žábu, ale našli úplně jinou, která je překvapila. Přestože má na bradě měch jako jiné žáby, nevydává žádné zvuky. Kvákání je přitom pro žáby klíčovým způsobem komunikace a hraje podstatnou roli při námluvách. Jak se mohou tyto němé žáby potkávat? Biolog prof. Jaroslav Petr popsal nejasnosti, které odborníci mají, i objev zvláštních fousků na tváři těchto žab.

Máme na planetě vody dost?

Zeměkoule

V posledních letech slýcháme stále častěji o suchu, které postihuje různé regiony. Země prochází klimatickou změnou, která znamená i změnu v rozložení vody. Ale pozor! Množství vody je na planetě stálé, mění se jen její skupenství a poloha.

Těžko bychom hledali na Zemi něco důležitějšího, než je voda. Proto se Meteor vodě věnuje každý týden až do letních prázdnin. Ve čtrnácti pokračováních čteme v repríze z knihy hydrogeologa Zbyňka Hrkala O lidech a vodě.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.