Max Kašparů: Proč už Vánoce nejsou jako kdysi?

23. prosinec 2019

Jakoby Vánoce patřily do starých časů a do dnešní doby se nehodily. A přesto je neustále slavíme. A vzpomínáme na staré časy. „Vzpomínka upevňuje zážitek,“ vysvětluje kněz.

Proč spíš vzpomínáme na Vánoce před lety než na ty loňské?  „Z jedné strany to bylo počasím. V mém dětství napadly až dva metry sněhu,“ vysvětluje ve sváteční Kávě o čtvrté na Dvojce český řeckokatolický kněz, psychiatr a pedagog Max Kašparů.

„A potom to bylo z toho důvodu, že dítě s tím nemělo spojené žádné starosti. Dnes zvláště ženy mají starosti s Vánocemi. Ale dítě žádné starosti nemá, dítě se těší.

„Znám případy některých lidí, kteří se dokonce bojí Vánoc. Buď že budou sami, bojí se opuštěnosti o Vánocích, anebo jsou vztahy v jejich rodině takové, že si s nimi nebudou o Vánocích vědět rady. Ale tohle se dětí nikdy netýká.“

„Další věc je ta, že dítě je obdarováváno vícero lidmi. A má se tedy z čeho více radovat. Dneska my se radujeme z toho, když se někdo raduje. Když otec a matka obdarovávají děti, tak vlastně obdarovávají sami sebe tím, že jejich děti se radují. A proto jsou Vánoce svátky radosti a taky rodiny.“

autoři: Tereza Stýblová , rota
Spustit audio

Související