Mateme si pojmy. Pýcha je zdravé sebevědomí, hulvátství svoboda projevu a okrádání svobodný trh, říká Max Kašparů

30. březen 2016

Jak uvařit guláš, jak vychovávat děti nebo jak na kuří oka. Rady jsou dnes zkrátka hitem. Řeckokatolický kněz a forenzní psychiatr Jaroslav Maximilián Kašparů lidem radí, aby si poradili sami. Jak na to?

„Doba vyrobila poradce. Já tomu říkám poraděnky na všechno. Člověk, který ztrácí orientaci, se domnívá, že nejlepší je poradit se s odborníkem," glosuje Max Kašparů, sám považovaný za odborníka.

„Radím lidem, aby se poradili se dvěma výbornými poradci: to je selský rozum a čisté svědomí. Když člověk spojí srdce a mozek, tak udělá maximum ve vlastním poradenství.“ Se selským rozumem ale taky souvisí návrat k původním pojmům.

Selský rozum a původní pojmy

„Pýcha se změnila ve zdravé sebevědomí, hulvátství ve svobodu projevu. Neúcta k tradici, to je vítězství zdravého rozumu. Lenost? Tomu se dnes říká prokrastinace. A už je spíš nemoc než špatná vlastnost. Ze smilstva jsme udělali boj proti neurózám a z okrádání svobodný trh. A to je babylon.“

Znám i sňatky z rozumu, které se vydařily. Při výběru partnera bych ale dal spíš na hlas srdce, a to v poměru 49 : 51.

Max Kašparů

Naopak až moc často se podle Maxe Kašparů používá slovo „stres“. Přitom jak psychiatr připomíná, malá dávka stresu může být i pozitivní, aby se zvýšila výkonnost. Třeba u studentů nebo herců. Se stresem je jen potřeba umět pracovat.

Stres vs. zábava

„Když je ho moc, dokáže člověka až zlomit k tomu, že nepodá výkon žádný. Ale když je ho v určité míře, jako pepře v guláši, dodá mu jakousi chuť. Jde o to, že my musíme ovládat stres, ne on nás.“ Stres přímo souvisí i s naší touhou po dalších a dalších podnětech, s honbou za zábavou.

„Pokud český národ vymře, tak to bude tím, že se ubaví k smrti,“ glosuje znovu. „Máme nadbytek technických věcí. Vynálezy moderní doby nám ale neslouží. My začínáme pomalu sloužit jim a být na nich závislí. Použiju ošklivé slovo: přežíráme se.“

Jak si poradit se záplavou informací, které se na nás valí? Jak překonat strach? Je něco nového v esperantu? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio