Martin Kovář: Co drží pohromadě Evropskou unii? Obavy

26. říjen 2018

Jednání o brexitu sledují ostatní členské státy s napětím. Jaká bude Evropská unie bez Británie? A na co můžeme být ve svých moderních dějinách hrdí?

Tvrdý postoj představitelů Evropské unie vůči Británii je pochopitelný, myslí si historik Martin Kovář a připomíná výrok Jeana-Clauda Junkera, který řekl: Postupujme nekompromisně vůči Británii, aby všechny ostatní potenciální odpadlíky přešla chuť.

Evropa po brexitu

„A tak přestože některé vlády jako třeba italská nebo maďarská jsou velmi kritické vůči Bruselu, o dalších exitech se dnes nemluví. Jiná věc je, jak soudržná sedmadvacítka bez Británie bude,“ myslí si Martin Kovář a jmenuje Maďarsko a Polsko jako dva státy, které jsou už teď na černé listině a mohly by se začít cítit vystrkované na okraj.

Tmelem současné Evropské unie je obava z toho, jaké scénáře by mohly nastat, kdyby neexistovala.
Martin Kovář

Národní státy jsou podle profesora historie v hlavách lidí mnohem více zakořeněné, než by si eurofederalisté přáli. Češi to mají podle něj podobně, přestože neumějí dávat hrdost na vlastní stát tak najevo jako třeba Američané nebo Francouzi.

Máme být na co hrdí

Výsadek Anthropoid – rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík

„Kdesi pod povrchem ale v dějinách Češi a Slováci opakovaně prokázali, že mají svoji republiku v srdcích hloub, než se na první pohled zdá,“ říká prorektor Univerzity Karlovy. Současné stoleté výročí samostatnosti je podle něj příležitostí připomenout si, že jakkoli ne na všechno můžeme být pyšní, tak jsou tu při pohledu zpátky i okamžiky, na které bychom hrdí být měli:

„Vznik samostatného státu a vybudování velmi slušné republiky ve 20. letech. – To, že obyvatelé nepustili republiku k vodě v době hospodářské krize a nepodlehli vábení žádných populistických vůdců. – Nikde v celé Evropě nezabili za války tak vysokého nacistického potentáta jako kluci z operace Anthropid, kteří tak dali světu jasně najevo, že budeme bojovat za svobodu. – Rok 1968, možná naivní, ale moc pěkný pokus vytvořit v rámci sovětského bloku vytvořit pro lidi slušné životní podmínky. – A étos listopadu 1989,“ shrnuje Martin Kovář.

Další témata rozhovoru: Co by znamenalo uplatnit proti Saúdské Arábii zbrojní embargo? Proč je těžké najít shodu v postoji k Rijádu? Jak se vyvíjí vnitropolitická situace po volbách v Německu?

 

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související