Markéta Pilátová: Brazílie je po prezidentských volbách rozdělená. Připomíná to časy komunismu

25. leden 2019

Jak chce problémy největší latinskoamerické země řešit nový brazilský prezident? A proč se mu přezdívá tropický Trump?

Do prezidentského křesla v Brazílii usedl po vítězství v říjnových volbách Jair Bolsonaro, první pravicově zaměřený prezident po třiceti letech. „Za jeho vítězstvím je frustrace brazilské střední třídy,“ myslí si spisovatelka a publicistka Markéta Pilátová. „Volilo ho více než 55 procent Brazilců, což bylo velké překvapení. Ještě dva měsíce před volbami byl Bolsonaro spíše outsider. Zvrat přineslo pobodání, které mu přivodil pomatený člověk. Svým odhodláním nevzdat se si Bolsonaro získal sympatie lidí ze středu politického spektra.“

„Kapitán Bolsonaro“

Jair Bolsonaro, vítěz prezidentských voleb v Brazílii

Podle Markéty Pilátové symbolizuje nový prezident návrat konzervativních hodnot. Spíše než ekonomické reformy se od něj ale dá očekávat celková změna dosavadního středolevicového politického diskurzu směrem doprava. Jair Bolsonaro v minulosti proslul například urážlivými výroky na adresu žen, gayů nebo i původních obyvatel Ameriky.

„Je to bývalý kapitán a je fascinovaný vojenskými hodnotami a pořádkem. A na to Brazilci dnes ve své zemi slyší, protože touží po tom, aby konečně už někdo něco udělal s rostoucím násilím v ulicích a favelách,“ vysvětluje moderátorce Zitě Senkové spisovatelka, která dlouhodobě pobývala v Jižní Americe.

Rozdělená společnost

„Brazílie je teď opravdu rozdělená na ty, kdo volili Bolsonara, a na ty, kdo volili Stranu pracujících. Vztahy mezi jinak pohodovými Brazilci jsou nyní napjaté a to mě velmi mrzí. Evokuje mi to časy komunismu, kdy jsme se mezi sebou ani v rodinách nemohli bavit o politice,“ dodává.

Další témata rozhovoru: Začíná v Jižní Americe éra pravicové politiky? Podaří se v Latinské Americe realizovat železniční projekt propojující Atlantský a Tichý oceán? A jaký má naše literatura v Brazílii zvuk?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související