Markéta Peggy Marvanová jezdí extrémní závody. Proč? „Mám strach, že zemřu a něco už nezažiju“

21. srpen 2024

Je to cyklistka, dobrodružka a žena, která vyhrává extrémní nezajištěné závody. Zvládá při nich neuvěřitelné vzdálenosti. „Chci zkusit, co ve mně je,“ vysvětluje. Co je pro ni odměnou za překonaný strach? Je při závodech rozdíl mezi mužským a ženským přístupem? Jsou podle ní ženy drsnější? Jak probíhal cyklistický závod v Kyrgyzstánu na 1800 km a co přitom zažila? Co by doporučila cyklistickým začátečnicím a začátečníkům?

Markéta Peggy Marvanová

„Je to touha zjistit, že na to mám,“ přemýšlí dál nad otázkou, co ji přivedlo k extrémním závodům. „Snažím se objevovat a je tam i strach z toho, že zemřu a některé věci už nezažiju. To mě láká dělat věci, ve kterých si úplně nevěřím. Od závodu k závodu zvyšuju laťku a sama nerozumím tomu, že to funguje a že to zvládám. Když se na sebe podívám, sama sobě nerozumím,“ přemýšlí Markéta Peggy Marvanová.

Strach, že za svůj život všechno nestihne, je pro ni vnitřním motorem. „Nazvala bych to spíš touhou. Touhou překonávat strach a čelit mu.“

„Kdybych chtěla objevovat svět jako turistka, nefungovalo by to. Nebylo by tam to ,proč' a tím je právě závod. Takže nejenže chci poznávat, ale současně i zjistit, co ve mně je,“ uzavírá cyklistka a dobrodružka Markéta Peggy Marvanová v Blízkých setkáních.

autoři: Petr Horký , eh
Spustit audio

Související