Cestovatel prozkoumal Maďarsko. Proč v Segedínu nedostal segedínský guláš? A za čím se vydal do Tokaje?
Cestovatel Petr Vavrouška to tentokrát neměl moc daleko. Ze Zlína, kde žije, mu cesta trvala zhruba stejně, jako by se vydal do Prahy – zhruba 300 kilometrů. Cílem jeho další výpravy bylo Maďarsko a svůj výlet zahájil v hlavním městě Budapešti. V dalším díle Cestovatele tak můžete zažít atmosféru starých budapešťských kaváren, jízdu metrem, které je nestarší v kontinentální Evropě, nebo se naučíte vařit typickou maďarskou rybí polévku halászlé.
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Premiéra: 6. 7. 2024
Spolupráce: Petr Horký
Kreativní producent: Lukáš Sapík
Maďarsko bylo ještě před pár lety českými turisty celkem opomíjené, v posledních letech se ale opět dostává mezi žádané lokality a my postupně zjišťujeme, že tahle země nabízí mnohem víc než jenom Balaton nebo termální lázně. Těm se Petr, jako cestovatel, pro kterého je Maďarsko dobře známou zemí, tentokrát vyhnul a raději se vydal do Tokaje, ochutnat místní vyhlášené víno.
Navštívil taky Segedín a vy se dozvíte, proč v tomto městě na jihu Maďarska nepovažují segedínský guláš za svoji specialitu. V bonusech ke druhé epizodě Cestovatele najdete rozhovor Petra Vavroušky s Petrem Horkým a také cestovatelskou kuchařku.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.