Mám tátu pořád nad sebou. A vycházím z toho, co jsem se od něj naučil, přiznává režisér David Ondříček

23. listopad 2022

„Ve své době byl film Král Šumavy naprostým fenoménem,“ připomíná v Blízkých setkáních režisér, který natočil novou verzi příběhu převaděče Josefa Hasila. „Myslím, že snímek Karla Kachyni je šestým nejnavštěvovanějším filmem všech dob u nás.“ Kde a jak skončil Josef Hasil? Má režisér vztah k Šumavě? Byl spokojený s výkony herců? Měl pocit, že točí s přáteli? Pokročila filmová technika? Čím je pro něj důležitá střižna? Poslechněte si v audiu.

„Kachyňův Král Šumavy je skvěle natočený film. Ale je to nerealisticky vyprávěný příběh pohraničníků. Mám k němu ambivalentní vztah. Když jsem si přečetl knihu Návrat Krále Šumavy, začal jsem se zajímat, jak to doopravdy bylo.“  

Do minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje vpašoval režisér překvapivě i komediální prvky. „Mladí si i v dramatických podmínkách humor najdou. Tak jsem se ho tam snažil dát.“ Při předpremiéře byl proto slyšet v sále i smích. „Bál jsem se reakcí, ale když jsem smích zaslechl, šel jsem na pivo,“ usmívá se spokojeně.

David Ondříček je synem legendárního kameramana Miroslava Ondříčka. „Pořád mám tátu nad sebou a pořád se s ním radím. I když točím něco, s čím by nesouhlasil, tak si to lajsnu a pak se mu omluvím. Vycházím dodnes z toho, co jsem se naučil od něj a od mistrů, jako byli Miloš Forman nebo Ivan Passer,“ uzavírá David Ondříček.

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související