Lukáš Kovanda: Podniky krvácejí. Mnoho z nich bude muset přejít na jiný model

14. říjen 2020

Mezinárodní měnový fond výrazně zhoršil výhled české ekonomiky na příští rok. Zotavení bude trvat dlouho. Co našemu hospodářství přinese další přiškrcení? Přežijí zranitelná odvětví další vlnu?

Čtěte také

„Další restrikce budou pochopitelně znamenat další strast. Už po jarní vlně je na tom spousta podniků, zejména z oblasti gastronomie, ubytování, turistického ruchu, finančně špatně. Jejich finanční rezervy jsou velmi ztenčeny. Podniky krvácejí. A nyní přichází druhá vlna,“ říká v pořadu Jak to vidí... ekonom Lukáš Kovanda.

Optimisté sice doufali, že na podzim se zasažená odvětví začnou částečně hojit, opak je ale pravdou. „Například pro 10 až 15 % restaurací už může být současná uzavírka likvidační.“

Řešení na obzoru?

Problém lze jen velmi těžko řešit koncepčně, protože nevíme, kolik vln nás vlastně čeká. Druhou vlnou to zdaleka končit nemusí. A stát prostě nemá prostředky na to, aby při každé vlně zachraňoval postižené podniky.“

Čtěte také

Nejtěžší je podle Lukáše Kovandy rozlišit, který podnik má šanci na další úspěšné fungování v budoucnosti, a který ne. Jako příklad uvádí restaurace v centru metropole.

„Spousta z nich je závislých na turistickém ruchu. Otázka je, zda vůbec mohou fungovat v příštích letech. Počet návštěvníků v České republice totiž zůstane nižší zřejmě po několik příštích let. Restaurace tedy budou muset přejít na jiný obchodní model. Pokud je stát bude zachraňovat, tak vlastně jejich přerod bude brzdit a půjde o celospolečenské plýtvání.“

Je tedy velmi těžké rozlišit zachraňování, které má smysl, od toho, které smysl nemá. Koncepce zatím není žádná. A zřejmě ani být nemůže. Stát vždycky bude zavádět plošná opatření, která budou vždy příliš hrubá,“ míní ekonom.

Kurzarbeit

Kurzarbeit (ilustrační foto)

Mnozí vidí záchranu v tzv. kurzarbeitu. Ne však Lukáš Kovanda. S Německem, kde jsme se inspirovali, se prostě srovnávat nemůžeme. Z hlediska ekonomiky je totiž na daleko vyšším vývojovém stupni. My se na tento stupeň teprve potřebujeme přesunout.

Když ale budeme firmám bránit v propouštění a nebudeme ukončovat překonané podniky, budeme přechod na vyšší stupeň jen zpomalovat. Kurzarbeitem se jen zakonzervuje současný stav ekonomiky a naše přibližování se Německu se zpomalí,“ míní host Dvojky.

V České republice se nicméně podařilo udržet velice odolný trh práce. Bylo to ale za cenu velkého zadlužení. Schodek je a bude enormní. Záchranné programy proto nelze protahovat donekonečna. Musejí přijít lacinější, a hlavně adresnější opatření, uzavírá ekonom.   

Další témata rozhovoru: dopady druhé vlny pandemie na ekonomiku; nová teorie aukcí oceněna Nobelovou cenou; akciový trh v Americe a blížící se prezidentské volby. 

Spustit audio

Související