Lukáš Kovanda: Důchodci dostávají přidány jen drobky. Reforma systému je nutná

18. červenec 2019

Průměrný důchod by měl příští rok narůst o 900 korun měsíčně. Výdaje státu na důchody by měly poprvé překročit hranici půl bilionu korun. Unese to státní kasa?

Z hlediska sociálního je určitě dobře, že důchodci dostávají přidáno. Byť jsou to stále jenom stokoruny, tedy vlastně jenom drobky,“ říká v pořadu Jak to vidí ekonom Lukáš Kovanda. Česko podle něj do budoucna nutně potřebuje důchodovou reformu.

Neřešte spravedlnost

Pracovnice Finančního úřadu objíždí jihočeská města a radí tu zájemcům s daňovým přiznáním. Daňová poradna se otevřela například ve Zlivi

„A to tak, aby se přidávalo po větších částkách. Jinak se budeme jenom dál zadlužovat. A to není žádoucí s ohledem na další stárnutí české populace ani s ohledem na udržitelnost důchodového systému nebo systému veřejné zdravotní péče.“

Současná (už asi pátá) důchodová komise ale chce primárně srovnat výši důchodů mužů a žen. Podle Kovandy by měla spíš řešit, jak přivést do systému víc peněz. Odkud? Motivovat mladé, aby si už teď víc spořili, tedy aby se jim to vyplácelo, navrhuje ekonom.

Cestou je kapitálové spoření

02024844.jpeg

„Česká republika je podle Eurostatu na špici v útratách za neřesti – za alkohol, tabák, drogy nebo prostituci. Máme tedy z čeho si na důchod šetřit. A povědomí lidí do 50 let o tom, že bychom si na důchod měli spořit, by mělo být vyšší.“

Stát bude nepochybně i dál hlavním garantem penzijního systému. Ale do budoucna by měly silnější roli hrát soukromé penzijní fondy a kapitálové spoření. Bohužel označení fond Češi stále vnímají jako sprosté slovo. Od 90. let v nich nebudí důvěru.

Další témata rozhovoru: kontrola těžby lithia u Cínovce; měl by Západ uvalit na Turecko ekonomické sankce; obliba kempování.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.