Listopadoví hosté Hosta do domu

7. listopad 2008

Začněme od pátku - útěk z transportu smrti, poblouznění socialismem, kariéra v Německu, návrat domů po roce 89 ... Život Tomáše Kosty by se dal vnímat jako zhmotněné svědectví 2. poloviny 20. století. Setkání s ním bylo poučné i inspirativní. Kromě stejného dne a data narození spojuje Petra a Matěje Formanovi stejný pohled na život, což znamená také stejné vidění divadla ... Více uvnitř článku. Poslech pořadů zde.

O práci bratří Formanů slýcháme bohužel poměrně málo. Ovšem vše, co spolu vytvoří, je doslova nabito živelnou energií. A ta se projevila i ve čtvrtek po 11:00 hodině. "Mezinárodní hudební projekt České sny předčil očekávání organizátorů. Vážná hudba se stala impulzem k tomu, že se mnohá zahraniční města a regiony výrazněji zabývají Českou republikou," tvrdí ředitel festivalu David Dittrich. Ten je zároveň i manažerem slavné mezzosopranistky Magdaleny Kožené a byl rovněž hostem Setkání ve středu.

Úterý patřilo jednomu ze zakládajících členů Skupiny ekologické architektury (SEA), která vznikla už před rokem 1989. Petr Suske si s Vladimírem Krocem povídal o integraci zeleně do architektury, energeticky nenáročných stavbách a respektování tradičního řešení moderních ekologických staveb. Tomáš Konopka je šéfkuchař a šéf týmu kuchařů ČR, kteří nedávno na Kulinářské olympiádě 2008 v Erfurtu vybojovali vynikající bronzovou pozici. A vybojoval si tím i čas v pondělním vydání pořadu Setkání ČRo2 - Praha.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio