Lidé v etiketě polevují a společnost se tomu přizpůsobuje, hodnotí foodbloger Vítězslav Ivičič alias Staromilec
Vždycky se mu líbily staré věci. „Asi proto, že je za tím určitá kvalita a lidská práce. Že to není ošklivý střep z laciného obchodu,“ přemítá odborník na historii a gastronomii. Který byl jeho první sběratelský předmět? Proč by rád jednou připravil labuť? Co má nejzajímavějšího ve své sbírce? Proč byla dřív práce v kuchyni náročnější a co se stalo zlomovým okamžikem? Povzbuzuje úprava chuť k jídlu? Jak dlouho se věnuje blogu?
Ke stolu se starožitným porcelánem asi těžko usednete v teplákové soupravě. „Už teď se móda změnila tak, že je všichni nosí. Hlavně dvacetiletí nosí oblečení, které jsme na základní škole nosili do hodin tělocviku,“ přemítá odborník na historii a gastronomii.
Je bonton něco, co by se mělo dětem vštěpovat už odmalička? „Asi jsem už zlomil hůl, ale je to důležité. Etiketa není něco, co vás obtěžuje, ale jsou to něco jako pravidla silničního provozu. Pokud chcete jezdit autem, musíte je znát.“
„Lidé polevují a společnost se tomu přizpůsobuje. Všechno upadá. I v restauracích. Dnes do drahých restaurací chodí zbohatlí ajťáci v teplákách a mají lokty na stole,“ uzavírá vinař a foodbloger Vítězslav Ivičič alias Staromilec v Blízkých setkáních.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.