Lidé v etiketě polevují a společnost se tomu přizpůsobuje, hodnotí foodbloger Vítězslav Ivičič alias Staromilec

1. červenec 2024

Vždycky se mu líbily staré věci. „Asi proto, že je za tím určitá kvalita a lidská práce. Že to není ošklivý střep z laciného obchodu,“ přemítá odborník na historii a gastronomii. Který byl jeho první sběratelský předmět? Proč by rád jednou připravil labuť? Co má nejzajímavějšího ve své sbírce? Proč byla dřív práce v kuchyni náročnější a co se stalo zlomovým okamžikem? Povzbuzuje úprava chuť k jídlu? Jak dlouho se věnuje blogu?

Ke stolu se starožitným porcelánem asi těžko usednete v teplákové soupravě. „Už teď se móda změnila tak, že je všichni nosí. Hlavně dvacetiletí nosí oblečení, které jsme na základní škole nosili do hodin tělocviku,“ přemítá odborník na historii a gastronomii.

Vítězslav Ivičič

Je bonton něco, co by se mělo dětem vštěpovat už odmalička? „Asi jsem už zlomil hůl, ale je to důležité. Etiketa není něco, co vás obtěžuje, ale jsou to něco jako pravidla silničního provozu. Pokud chcete jezdit autem, musíte je znát.“

„Lidé polevují a společnost se tomu přizpůsobuje. Všechno upadá. I v restauracích. Dnes do drahých restaurací chodí zbohatlí ajťáci v teplákách a mají lokty na stole,“ uzavírá vinař a foodbloger Vítězslav Ivičič alias Staromilec v Blízkých setkáních.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související