Helena Třeštíková natočila film o Báře Basikové. „Není to portrét celebrity, ale pracující ženy“

2. červenec 2024

„Představa, že bych někdy mohla dělat filmy, byla srovnatelná s představou, že poletím na Měsíc,“ vzpomíná režisérka na své mládí, kdy hojně navštěvovala pražská kina. Co prozradila o postavách ve svých časosběrných filmech? Mají lidé, které natáčí, právo veta? Dojímají ji divácké reakce? Přistupovala by k seriálu Manželské etudy jinak, kdyby věděla, jak dlouho je bude točit? Má talent na otázky? A považuje se za odbornici na vztahy?  

„Ta idea věnovat se filmu tam ale byla. Dokonce mám v deníčku z té doby vystřiženou fotku Věry Chytilové a napsáno, že jsem viděla film o něčem jiném a chtěla bych být režisérkou jako ona. To je reálný zápis. Ale ta cesta byla ještě dlouhá,“ vzpomíná.

Čtěte také

Od té doby se stala známou především svými časosběrnými dokumenty. Teď se věnuje dalšímu projektu. „V době, kdy Bára Basiková měla čtyřletá dvojčata, jsem si o ní přečetla rozhovor. Pracovala na plný úvazek a o domácnost se staral úplně komplet její muž. Říkala jsem si, že je to zajímavý obrácený model, který není úplně obvyklý. To byl impuls.“

„Od té doby těch mužů už bylo několik a Bára pořád zpívá. Není to portrét celebrity, ale pracující ženy, která nemá jednoduchý život. Přitom je upřímná, otevřená, autentická a nic neskrývá. A nechala nás točit,“ pochvaluje si režisérka a dokumentaristka Helena Třeštíková v Blízkých setkáních.  

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související