Letci RAF. Výročí vzniku čs. 310. stíhací perutě britského Královského letectva RAF

12. červenec 2023

Tisíce statečných Čechů a Slováků se nesmířily s obsazením Československa v březnu 1939 a odešly bojovat proti nacismu do zahraničí. Mnozí z nich vstoupili do britského Královského letectva RAF a v roce 1940 se vyznamenali v bitvě o Británii. Nasazovali životy i při dalších bojových akcích, včetně invaze v Normandii 6. června 1944. Celkem jich bylo dva a půl tisíce.

Ti, kteří přežili, se v srpnu 1945 slavně vrátili do Prahy. Komunistický režim se tyto válečné hrdiny snažil vymazat z historie a tvrdě je perzekvoval. Po listopadu 1989 naštěstí mohli být českoslovenští členové R.A.F. rehabilitováni a my si jejich památku veřejně připomínáme.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Pavel Jurda
Spustit audio

Související