Streetartový umělec vytvořil v Teplicích připomínku letce RAF a chystá další díla

15. červenec 2020 09:20

V Teplicích, pod silničním mostem v Alejní ulici, přibylo další graffiti. Na objednávku města ho vytvořil streetartový umělec Kamil Vacek. Oči a letadla připomínají rodáka židovského původu Kurta Taussiga, letce RAF.

Kurt Taussig byl jedno z Wintonových dětí. V 15 letech, roce 1939, se dostal do Velké Británie, kde se stal letcem RAF. Zemřel loni na podzim.

„Ta malba, která tu vznikla, je dobrá připomínka toho, jací žili v Teplicích hrdinové. To bychom si měli připomínat i v dnešní době,“ řekl o svém díle Kamil Vacek.

Předseda teplické židovské obce Michael Lichtenstein vyzdvihl jeden detail na graffiti: „Nejen, že to udělal velice pěkně, ale u toho nápisu udělal k okamžiku úmrtí Davidovu hvězdu, což nebývá zvykem – většinou tam bývá křížek, což je pro řadu našinců veliký problém, když se na to podívají.“

Nové obří graffiti připomíná v Teplicích tamního rodáka Kurta Taussiga, letce RAF

Taussiga připomíná i kámen zmizelých ve Školní ulici u bývalé Lověny. Židovská obec mu pak spolu s Leteckým archivem chce ještě letos připravit další poctu.

„Chceme v Lipové ulici, vedle desky letce Alexandra, připravit desku Kurta Taussiga. Chtěli bychom připravit i desky těch, kteří šli ve Svobodově armádě z Buzuluku do Prahy,“ řekl k dalším plánům židovské obce Michael Lichtenstein.

Osobnosti spojené s Teplicemi chce vedení města připomínat na více místech

Na zvelebování ulic pokračuje i město Teplice. Další díla Kamila Vacka by se v ulicích mohla podle náměstka primátora Jiřího Štábla z hnutí ANO objevit koncem července.

„Domlouvali jsme se na tom, že by se zhmotnily ještě nějaké další osobnosti, které jsou nějakým způsobem spojené s Teplicemi. Ta další realizace, o které se bavíme, jsou 3D graffiti sochy Beethovena v centru lázeňských Teplic. Chystáme ještě něco na konci roku, ale to bude překvapení,“ dodal Štábl.

Kamil Vacek je autorem například i graffiti na protihlukové zdi na tržním náměstí nebo v podchodu v Dubské ulici.

Spustit audio

Související