Ledvinky na májových čirůvkách s koňakem
Základem receptu na polévku jsou houby čirůvky. Můžete je i koupit, ale často je stačí najít ve vlastní zahrádce nebo třeba v parcích. Hojně rostou taky pod ovocnými stromy, hlavně pod třešněmi nebo švestkami.
Ingredience:
200 g čirůvek
500 g vepřových ledvinek
1 cibuli
20 g másla
mléko
1 citron
1 dl koňaku
pepř a sůl a muškátový květ
Příprava:
1. Na polovině másla orestujte malé plodničky hub, větší rozkrojte. Ze zbytku másla a mouky udělejte světlou jíšku.
2. Jíšku zalijte vývarem (může být klasický vývar z kostky) a přidejte nastrouhanou zeleninu a houby. Ochuťte kmínem, pepřem a solí a jemně odstrouhňete z muškátového květu.
3. Když je zelenina měkká, rozšlehejte v mléce žloutek a za stálého míchání jej vlijte do vařící se polévky.
4. Nechte polévku 10 minut odstát a zatím si na másle osmažte jemně krájenou cibulku. Nakonec ji ozdobte petrželkou a trochou smažené cibulky.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.