Ledvinky na májových čirůvkách s koňakem

6. květen 2016

Základem receptu na polévku jsou houby čirůvky. Můžete je i koupit, ale často je stačí najít ve vlastní zahrádce nebo třeba v parcích. Hojně rostou taky pod ovocnými stromy, hlavně pod třešněmi nebo švestkami.

Ingredience:

200 g čirůvek
500 g vepřových ledvinek
1 cibuli
20 g másla
mléko
1 citron
1 dl koňaku
pepř a sůl a muškátový květ

Příprava:

1. Na polovině másla orestujte malé plodničky hub, větší rozkrojte. Ze zbytku másla a mouky udělejte světlou jíšku.

2. Jíšku zalijte vývarem (může být klasický vývar z kostky) a přidejte nastrouhanou zeleninu a houby. Ochuťte kmínem, pepřem a solí a jemně odstrouhňete z muškátového květu.

Logo

3. Když je zelenina měkká, rozšlehejte v mléce žloutek a za stálého míchání jej vlijte do vařící se polévky.

4. Nechte polévku 10 minut odstát a zatím si na másle osmažte jemně krájenou cibulku. Nakonec ji ozdobte petrželkou a trochou smažené cibulky.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová